Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
NÁLEV
- 1 balení konzervační směsi Deko
- 250 g cukru krupice
- 500 ml octa
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček černého pepře
- 7 tablet sacharinu
HOUBY
- 3 kg čerstvých malých tvrdých lesních hub
- 5 lžic soli
Postup na nálev
- 11,4 l vody zahřejeme na 70–80 °C a přidáme do ní všechny suroviny. Přivedeme k varu a vaříme 2 minuty. Poté odstavíme z ohně.
Postup na houby
- 1Houby očistíme. 5 l vody osolíme a přivedeme k varu. Vložíme houby, znovu přivedeme k varu, stáhneme oheň na třetinu a vaříme 5 minut. Přecedíme a pečlivě propláchneme pod studenou vodou. Necháme okapat.
- 2Houby vložíme do sklenic a zalijeme teplým nálevem. Sklenice zavíčkujeme, vložíme do zavařovacího hrnce a zalijeme vodou. Zahřejeme na 80 °C a při této teplotě udržujeme 20 minut. Poté sklenice vyjmeme a ihned obrátíme na víčko. Po vychladnutí sklenice otočíme a uskladníme.
Tip
Takto sterilované houby vydrží neotevřené 2 roky.
Na přípravu budete potřebovat 6 zavařovacích sklenic à 420 ml.

Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef
