Doprava vždy zdarma

10% sleva na naše značky a BIO produkty

4× měsíčně malé nákupy od 1 Kč

Doprava

Košík

E1404 - Oxidovaný škrob

Charakteristika

Při jeho výrobě dochází k narušování glukosidických vazeb a vznikají karboxylové a karbonylové skupiny. Zejména karboxylové skupiny jsou důvodem jejich stabilní tužší viskozity. Škrob tělo rozloží a zpracuje na glukózu tak, že má energetickou hodnotu 16,5kJ/g.

Použití

Používá se jako stabilizátor a zahušťovadlo. Vyrábí se z něj různé želé sladkosti, bonbóny, chilli omáčky a podobné potraviny, u kterých je vyžadována vyšší hustota jejich konzistence.

Výroba

Vyrábí se oxidací škrobových granulí, podobně jako bělený škrob.

Nežádoucí účinky

Podobně jako u normálního škrobu nejsou známy žádné negativní účinky.

Zdroje informací

  • Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrboválink ]
  • Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurraylink ]
Fer potravina
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.
Seznam éček