• V Den vzniku samostatného československého státu fungujeme stejně, jako každý jiný. Užijte si volno a nákupy nechte na nás! Bez front a až ke dveřím.

E160b - Annatto, Bixin, Norbixin

Charakteristika

Jedná se o barvivo, které má celou škálu odstínů od žluté přes červenou až po hnědou. Bixin a Norbixin jsou látky, které jsou v Annattu obsaženy. Bixin (žlutooranžový) je dobře rozpustný v tucích, Norbixin je rozpustný ve vodě. V jídle má stabilní vlastnosti a žádným způsobem nereaguje s ostatními přísadami.

Použití

Využívá se k barvení potravin jako jsou např. mléčné výrobky, pekařské výrobky, margaríny, snídaňové cereálie, lékořice. Používá se také jako aromatické koření nebo inkoust ke značení potravin. Průmyslově se využívá v lacích, barvách nebo v mýdlech.

Výroba

Vyrábí se v několika formách: od různých roztoků až po práškový extrakt. Získává se ze semen stromu Bixa Orellana.

Nežádoucí účinky

Dlouhodobými studiemi na zvířatech nebyly prokázány nežádoucí účinky. Může však způsobit podráždění pokožky nebo jiné alergické reakce. U dětí může způsobit bolesti hlavy a podrážděnost. Je velmi těžké prokázat, která složka barviva reakci způsobila

Zdroje informací

  • A consumer's dictionary of food additiveslink ]
  • Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrboválink ]
  • Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurraylink ]
  • Eat safe, Bill Stathamlink ]
Fer potravina
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.
Seznam éček