E296 - Kyselina jablečná

Charakteristika

Jedná se o karboxylovou kyselinu, se silnou kyselou chutí. Dobře se rozpouští ve vodě, v pevném skupenství je v podobě bílého prášku. Kyselina jablečná má 2 varianty - kyselina L-jablečná (levotočivá, označována + pozitivní) a kyselina D-jablečná (pravotočivá, označována - negativní). Varianta L se přirozeně vyskytuje v přírodě, nejvíce v nezralém ovoci, zelených jablkách, višních, hroznech, meruňkách, hruškách, apod. Varianta D se připravuje synteticky.

Použití

Kyselina jablečná se přirozeně vyskytuje i v lidském těle, v podobě svého anionu, nazývaným malát. Ten je meziproduktem v citrátovém cyklu ( = Krebsův cyklus ).

Výroba

Nejsou známy žádné nežádoucí účinky kyseliny jablečné a proto je tato látka považována za bezpečnou. V případě konzumace kyseliny jablečné v koncentrované podobě jako doplňku stravy, jsou známy případy vyvolání alergických reakcích, např. zhoršené dýchání, vyrážka, svědění, apod. Stejné příznaky mohou nastat i při aplikaci jako krému na kůži, kde může dráždit pokožku. Jako přídatná látka se ale do potravin přidává v zanedbatelném množství a tyto alergické reakce nehrozí.

Zdroje informací

  • E296, Wikipedialink ]
  • Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimmlink ]
  • Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrboválink ]
  • A consumer's dictionary of food additiveslink ]
  • Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurraylink ]
Fer potravina
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.
Seznam éček