• Vážení zákazníci, v posledních dnech trochu nestíháme váš zájem. Bohužel občas máme doručovací okna až za více než pět hodin, nebo dokonce až druhý den. To rozhodně není a nebude náš standard. Na nápravě usilovně pracujeme a brzy situaci zvládneme. Omlouváme se, že se na nás nemůžete plně spolehnout!

E338 - Kyselina fosforečná

Charakteristika

Kyselina fosforečná se vyskytuje jako kapalina, která je bezbarvá a bez zápachu. Pevná krystalická struktura je velmi nestabilní. Využívá se hojně v potravinářství především jako ochucovadlo a k okyselení colových nápojů. Je to nejlevnější, ale nejsilnější okyselující látka.

Použití

Kyselina fosforečná se díky své okyselující a štiplavé chuti uplatňuje především pro výrobu nápojů typu cola a dalších nealkoholických nápojů, ale také do želé, mražených mléčných výrobků, sladkostí, pekařských výrobků nebo v pivovarnictví. Má však řadu jiných vlastností např. jako zdroj fosforu, zvyšování účinku antioxidantů v rostlinných tucích nebo odstraňování nežádoucích účinků kovů. Využívá se tedy i pro výrobu sýrů a tuků.

Výroba

Průmyslově se vyrábí reakcí oxidu fosforečného s vodou.

Nežádoucí účinky

V nízkých dávkách je bezpečná. Koncentrovaná kyselina fosforečná dráždí pokožku a sliznici. Jako zdroj fosforu při vyšších dávkách způsobuje jeho nadbytek. Fosfor je velmi důležitý minerální prvek v našem těle, který se podílí na stavbě zubů a kostí. Při jeho nadbytku se z těla vylučuje ve formě fosforečnanu vápenatého. Pokud tělo nemá dostatek vápníku, je nuceno čerpat z kostí. Je tedy nutné, aby hladina fosforu a vápníku byla v těle rovna poměru 1:2, jinak může dojít k náchylnosti kostí ke zlomeninám nebo k ostreoropóze.

Zdroje informací

  • Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrboválink ]
  • Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurraylink ]
  • A consumer's dictionary of food additiveslink ]
Fer potravina
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.
Seznam éček