• Vážení zákazníci, moc se omlouváme. V současnosti se potýkáme s nedostatkem skladových kapacit a nedostupností doručovacích oken. Detaily naleznete níže. Mrzí nás to a pracujeme na nápravě.
    Zobrazit více

E504 - Uhličitany hořečnaté

Charakteristika

Bílé práškovité látky. Setkat se můžeme i s podrobnějším rozdělením 504(i) uhličitan hořečnatý nebo 504(ii) hydrogenuhličitan hořečnatý.

Použití

Uhličitany hořečnaté jsou zdrojem hořčíku nezbytného pro náš organismus. Jsou to stabilizátory, protispékavé látky a plnidla přidávaná do sypkých směsí, žvýkaček, cukrovinek, majonéz, instantních polévek a kuchyňské soli, v níž zamezují hrudkovatění. Zároveň jde o látky využívané k výrobě kakaa a ke zpracovávání pitné vody.

Výroba

Jakožto magnezit nebo dolomit se uhličitan hořečnatý nachází v přírodních ložiscích. Průmyslově se vyrábí elektrolytickou reakcí kovů obsahujících hořčík a oxidu uhličitého.

Nežádoucí účinky

Jde zřejmě o zdraví neškodné látky bez negativních vedlejších účinků.

Zdroje informací

  • Uhličitan hořečnatý - Wikipedielink ]
  • Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrboválink ]
  • Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurraylink ]
  • A consumer's dictionary of food additiveslink ]
Fer potravina
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.
Seznam éček