E635 - Disodné ribonukleotidy

Charakteristika

Vyskytuje se přirozeně ve všech tkáních. Je to směs disodné soli inosin-5´-monofosfátu a disodné soli guanosin-5´-monofosfátu, tedy směs přísad E 631 a E 627.

Použití

V potravinářském průmyslu se používá jako dochucovadlo – látka zvýrazňující chuť a vůni, zejména v křupkách a smažených brambůrkách, instantních potravinách s nudlemi, v koláčích, plněných masem, zeleninou nebo ovocem, výrobcích rychlého občerstvení. Znásobuje chuťový účinek glutamanu sodného a velmi často se přidává tam, kde jsou glutamany již přirozeně obsaženy (masový extrakt).

Výroba

Zdrojem pro výrobu disodných nukleotidů jsou oleje a tuky, rybí sušené maso.

Nežádoucí účinky

Může způsobit astma, hyperaktivitu, vyrážku na pokožce do 30 hodin po jídle, obsahujícím tuto přísadu. Dále otoky rtů, hrdla a jazyka, anafylaktický šok. Přísada je nevhodná pro děti. Lidé s oslabeným organismem, lidé trpící jakýmkoliv chronickým onemocněním (astma), lidé se sklonem k dně a urologickým problémům a lidé s nesnášenlivostí k aspirinu (kyselině acetylsalicylové), by se měli této potravinové přísadě vyhýbat.

Zdroje informací

  • 355. Calcium and sodium-5'-ribonucleotides (WHO Food Additives Series 6)link ]
  • Disodium ribonucleotides - Wikipedia, the free encyclopedialink ]
  • Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrboválink ]
  • What's Really in Your Basket?, Bill Stathamlink ]
  • A consumer's dictionary of food additiveslink ]
Fer potravina
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.
Seznam éček