E967 - Xylitol

Charakteristika

Xylitol je přírodní sladidlo, které je téměř stejně sladké jako sacharóza, s tím, že má pouze dvě třetiny kalorií. Má funkci nejen sladidla, ale i stabilizátoru, zvlhčovadla nebo plnidla v nízkokalorických potravinách. Na jazyku vytváří příjemný chladivý pocit (proto se používá ve žvýkačkách). Látka se přirozeně vyskytuje v ovoci, zelenině, kukuřičných luscích, ovsu nebo houbách. Výhodou xylitolu je jeho vlastnost, kde nepůsobí negativně na zuby, naopak, velmi příznivě. Metabolické přeměny xylitolu nepotřebují inzulin (vhodné pro diabetiky). U výrobců potravin je oblíbený (je snadné vyměnit běžný cukr za xylitol).

Použití

Používá se jako přísada do žvýkaček, cukrovinek, zmrzlin, čokolád, marmelád, různých pastilek, jako plnidlo do nízkokalorických potravin nebo jako stolní sladidlo. Dále má využití v zubních pastách.

Výroba

Dříve se vyráběl z březového dřeva. Nyní se získává z rostlinné hemicelulózy (z kukuřice, malin, švestek).

Nežádoucí účinky

V běžných dávkách se Xylitol považuje za neškodný. Bylo zaznamenáno, že Xylitol má diuretický efekt, ale tento poznatek nebyl nijak doložen a prokázán. Před schválením látky uvedla organizace FDA ve svých přípravných materiálech, že se jedná o látku, která potenciálně způsobuje nádory. Studie proběhly na zvířatech (krysách) náchylných ke vzniku nádorů a byly krmeny vysokými dávkami xylitolu. FDA prohlásila, že výsledky takové studie se nedají přenést na člověka a nedoporučila provést další studie. Může mít pozitivní vliv na tvorbu probiotických bakterií v tenkém střevě.

Zdroje informací

  • Eat safe, Bill Stathamlink ]
  • Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurraylink ]
  • Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimmlink ]
  • Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrboválink ]
  • A consumer's dictionary of food additiveslink ]
Fer potravina
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.
Seznam éček