Slide 1 of 2

Špenát Baby, vanička

125 g
34,90 Kč 279,20 Kč/kg
Kategorie:
Země původu: Itálie,

Špenát je zdraví prospěšný, neboť obsahuje mnoho vitamínů (C, E, K) a minerálů. Navzdory všeobecnému mínění není špenát zvlášť bohatý na železo, ale i tak obsahuje cenné živiny. Ve špenátu jsou obsaženy karotenoidy (i beta-karotenu), a to ve vysokých koncentracích. Obsahuje také lutein, karotenový pigment, který působí antioxidačně. 

Použití

Křehký a mladý jarní baby špenát patří spíš zasyrova do salátu. Baby špenát patří k tak zvaným výplňovým druhům salátových listů. To jsou ty druhy salátů, které chutnají celkem nevýrazně, jsou měkké, tedy málo křupavé, a jejich hlavní smysl se nalézá v tom, že vytvářejí v salátovém talíři objem. Jakmile baby špenát namícháte ještě s něčím křupavým (třeba s ledovým salátem) a s něčím chuťově výraznějším (například čekankou nebo rukolou), vznikne zajímavá směs. Když smícháte mladý baby špenát s horkou zálivkou, dojde k částečné ztrátě objemu, ale špenát přesto úplně nezavadne a neztratí svou nadýchanost a čerstvost. Teplá zálivka: plátky slaniny nakrájíme na drobné nudličky, jarní cibulku nebo šalotku taktéž nadrobno. Do rozpálené pánve se 2 lžícemi olivového oleje vsypeme slaninu s cibulkou a asi minutu restujeme. Přilijeme 4 ml vinného octa a 1 lžičku hořčice, rozmícháme a vaříme asi 2 minuty. Horkou zálivkou přelijeme salát a promícháme.

Skladování

Umytý a osušený špenát vložte do čisté plastové krabice, nebo skleněné misky. Na její dno nejprve rozložte pár vlhkých papírových utěrek, špenát, posléze opět zakryjte vrstvou vlhkých utěrek. Krabici nezavírejte ani nepřekrývejte fólií, špenát musí dýchat. Uložte do chladu, ale ne na dlouho.

 

 

Složení

Špenát baby
I. jakost