Polníček, vanička

125 g
35,90 Kč 287,20 Kč/kg
Kategorie:
Země původu: Itálie,

Popis produktu

Polníček, nazývaný také kozlíček polní, obohacoval talíře již starým Římanům. Planě roste po celé Evropě, v zimě se pěstuje jeho ušlechtilá forma ve sklenících. Polníček řadíme mezi listové saláty. Nutričně jde ale o mnohem významnější zeleninu než například klasický hlávkový salát. Má vysokou výživovou hodnotu a příjemnou, mírně oříškovou chuť. Mívá značný obsah vitamínu C (asi jako citrony), obsahuje provitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín E, z minerálních látek je výrazně zastoupeno železo, ale i hořčík, draslík, vápník, fosfor a  kyselina listová.

Použití

Polníček ideálním způsobem nahradí hlávkový salát, když právě není salátová sezona. Do zelených či míchaných salátů používáme celé lístky. Vynikající zálivku na polníček vyrobíme z oleje, hořčice, octa nebo citronové šťávy, trochu ji přisolíme, opepříme a přisladíme cukrem nebo medem. Kozlíček polníček se dá upravovat i jako špenát a lahodně chutná v omáčkách na těstoviny a v restovaných zeleninových směsích. Jeho konzumace se doporučuje jako lék na oslabenou imunitu a při stresu.
Jednoduchý salát: očištěný polníček natrháme, přidáme na tenká kolečka nakrájenou cibuli, olej, ocet, cukr, sůl, pepř, nadrobno rozsekaná natvrdo uvařená vejce, promícháme a můžeme podávat. Polníček je velice jednoduchý důkaz toho, že i v zimě, popřípadě na začátku jara, si můžeme doma nachystat čerstvý a velice chutný salát, který svou jednoduchostí nemá konkurenci, ale především nám dodá všechny potřebné látky, jež udržují naše tělo a zdraví v trvalé kondici.

Skladování

Polníček můžete uskladnit na 2 - 3 dny v sáčku nebo uzavíratelném obalu v ledničce.

 

Složení

Polníček
I. jakost