Granadilla ks

150 g
59,90 Kč 399,33 Kč/kg
Země původu: Kolumbie,

Granadilla, běžně se jí říká maracuja - mučenka, v angličtině zase passion fruit. Ve všech případech mluvíme o exotickém ovoci, které je svou vůní a chutí nenahraditelné. Mučenka jedlá je popínavý teplomilný druh mučenky, která se pěstuje komerčně v tropických a subtropických oblastech pro své sladké ovoce. Plody mají žluto-oranžovou, jemně žíhanou hladkou a lesklou pevnou slupku, jsou kulatého až vejčitého tvaru, velké asi 8 cm a nahoře protáhlé do stopky. Uvnitř jsou v měkké vatovité výstelce četná černá semena obklopená rosolovitou šedavou dužinou, která je drží pohromadě. Mučenka jedlá je kvalitním zdrojem řady důležitých živin a vitamínů. Obsahuje např. hodně vitamínů A a C, vitamíny skupiny B riboflavin a niacin, minerální látky - draslík, fosfor, hořčík, vápník, železo, vlákninu a antioxidanty. Má nízkou hodnotu glykemického indexu.

 

Použití

Slupka mučenky není jedlá. Jíst můžete jen dužinu se semínky, chuť je jemně aromatická, sladká až navinulá a připomíná angrešt. Nejlepší je rozpůlit plod mučenky a dužinu vyškrábat lžící. Pokud nechcete jíst semínka, můžete je od vlastní dužiny oddělit. Granadilla se pěstuje k výrobě džusu, často bývá míchána s džusy z jiných druhů ovoce pro zdůraznění chutě. Používá se k ochucení nealkoholických nápojů a k výrobě čerstvých osvěžujících ovocných nápojů - je velmi oblíbená v ledové tříšti. Přidává se do ovocných salátů, také se používá k přípravě dezertů, jako poleva na dorty, vanilkové řezy apod. 

Skladování

Mučenky je potřeba spotřebovat rychle, zelené plody vydrží několik dnů i týdnů, zralé plody několik dní.

Složení

Grenadilla