Každý den odebíráme ty nejčerstvější potraviny z místních zdrojů, kterým můžete důvěřovat.
- Popis
- Složení
- Podobné produkty
- Další produkty značky
- Recepty
Smrž je houba s neobvyklým unikátním vzhledem a delikátní chutí, která vás překvapí.
Má dutý svraštělý klobouček s malými jamkami připomínajícími včelí plást, díky čemuž je naprosto nezaměnitelný. Smrž je považován za opravdovou delikatesu s velmi výraznou chutí.
Smrže je obtížné najít i vypěstovat, proto bývá tato houba často připodobňována k lanýžům, zároveň má velmi charakteristickou chuť a do pokrmů jí stačí přidat malé množství.
Požadavky na jakost
(1) Čerstvé houby volně rostoucí a čerstvé houby pěstované, s výjimkou pěstovaných žampionů, musí být pevné konzistence, dobře na sucho očištěné, bez cizích příměsí a nečistot. Houby nesmějí být přestárlé, plesnivé, zapařené a nadměrně vlhké. Mohou být rozděleny nejvýše jedním řezem, klobouk však musí být spojen s třeněm. Loupání klobouků hub není dovoleno s výjimkou klouzků.
(2) U hub uvedených v odstavci 1 se dovoluje perforace do 10 % povrchu plochy řezu, nejvýše však tři otvory, a menší poškození plodnic úlomky nebo požerky na dvou místech. Poškozených hub může být nejvýše 5 %, přičemž poškozenými houbami se rozumí houby, kterým chybí více než čtvrtina klobouku nebo v nichž se vyskytují škůdci.
Použití
Smrže mají v kuchyni velké využití, hodí se do polévek, smetanových omáček i k masu a díky jejich dutým plodnicím je lze také plnit. Výborně se doplňují se zeleninou, zejména pak s chřestem. Kvůli výrazné chuti je lepší kombinovat tyto houby s chuťově méně výraznými surovinami. Smrže lze také sušit.
Před přípravou smrže důkladně očistěte. Houby je nutné před použitím tepelně upravit.
Skladování
Smrže skladujte v chladu, nejlépe při teplotě do 6°C.