Milí zákazníci, poptávka po naší službě se díky mimořádné situaci dramaticky zvyšuje. Abychom mohli obsloužit ještě více lidí, kteří nás teď potřebují, omezujeme maximální počet položek v nákupu na 45. Dál děláme vše pro to, abychom ještě více navýšili naši kapacitu. Všechny vás moc prosíme o trpělivost a shovívavost. Děkujeme Vám.

SUROVINY NA RISOTTO

  • 250 g rýže na risotto
  • 200 g hub, nejlépe hříbků
  • 80 ml suchého bílého vína
  • 100 g vychlazeného másla
  • 30 g oloupané šalotky
  • 70 g najemno nastrouhaného parmezánu
  • 6 lžic olivového oleje
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

SUROVINY NA HOUBY

  • 150 g hub, nejlépe hříbků
  • 2 lžíce olivového oleje
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

POSTUP NA RISOTTO

  • 1
    Máslo nakrájíme na malé kostičky a dáme zpět do lednice. Uvaříme 1,2 l vody.
  • 2
    Šalotku nakrájíme najemno. Očištěné houby nakrájíme na kostky o hraně 1 cm.
  • 3
    V kastrolu nebo větším rendlíku na středním ohni rozehřejeme 3 lžíce olivového oleje.
  • 4
    Přidáme šalotku, kterou necháme za občasného míchání zpěnit. Nesmí zezlátnout! Přidáme rýži a za častého míchání ji 2 minuty restujeme. Během míchání rýži stíráme ze stěn rendlíku.
  • 5
    Přilijeme najednou všechno víno a za stálého míchání ho necháme z rendlíku zcela odvařit.
  • 6
    Přidáme houby, osolíme a přilijeme tolik vroucí vody, aby byla rýže ponořená. Za častého míchání ji necháme téměř vyvařit.
  • 7
    Jakmile je voda téměř vyvařená, přilijeme další část vody, opět jen tolik, aby byla rýže ponořená. Opět ji necháme vyvařit a takto pokračujeme, dokud není rýže vařená al dente (na skus). Obvykle to trvá 16–20 minut.
  • 8
    Když je poslední část vody z poloviny odvařená a rýže měkká na skus, stáhneme kastrol z ohně, vmícháme parmezán a po částech vmícháme kostičky vychlazeného másla.
  • 9
    Jakmile je všechno máslo vmíchané, přidáme zbytek olivového oleje.
  • 10
    Pokud je risotto příliš husté, naředíme ho trochou horké vody. Mícháme, dokud se nevytvoří krémové risotto. Osolíme a opepříme dle chuti.
  • 11
    Risotto necháme 1 minutu odpočinout a znovu zamícháme.

POSTUP NA HOUBY

  • 1
    Houby očistíme a nakrájíme na plátky.
  • 2
    V pánvi na vyšším ohni rozpálíme olivový olej a houby na něm za stálého míchání 2 minuty orestujeme. Osolíme a opepříme a podáváme s risottem.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef