Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání, slevy a exkluzivní produkty jen pro členy.Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání
4x měsíčně nákup bez minimální výše objednávky
15 % sleva na produkty značky BEZ KOMPROMISU
Exkluzivní produkty jen pro členy
6 KUSŮ

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

SUROVINY

  • 400 g hladké mouky
  • 30 g mrkve
  • 100 ml mléka
  • 1 vejce
  • 20 ml olivového oleje
  • 1 lžička cukru
  • 7 g soli
  • 18 g čerstvého droždí

NA DOKONČENÍ

  • 1 vejce
  • Sezamová semínka na posyp

Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

POSTUP

  • 1Hodinu před samotnou přípravou si vyndáme všechny suroviny na linku, aby přijali pokojovou teplotu a těstem se nám poté dobře pracovalo.
  • 2Mouku prosejeme do velké mísy, uprostřed uděláme důlek a v něm zaděláme kvásek. Do důlku nalijeme vlažné mléko (Mléko musí být vlažné ne horké. Jeho teplota by neměla překročit 40 °C. Vysoká teplota by mohla zabít kvasnice a kvásek by pak nevzešel.), do mléka přisypeme 1 lžičku cukru a rozdrolíme droždí. Umělohmotnou nebo dřevěnou lžičkou začneme do mléka vmíchávat trochu okolní mouky tak, aby nám z mléka, cukru, droždí a mouky vzniklo hustější těstíčko. Takto misku přikryjeme utěrkou a necháme 15 minut vzejít kvásek.
  • 3Než kvásek vzejde očistíme mrkev a nejemno ji nastrouháme (Mrkev budeme přidávat do těsta. Její šťavnatost zaručí houskám dostatečnou vláčnost.).
  • 4Zpracované těsto vložíme do misky vymazané olivovým olejem. Misku přikryjeme potravinovou folií a takto necháme těsto 1 hodinu kynout.
  • 5Dva plechy vysteleme pečicím papírem.
  • 6Vykynuté těsto rozdělíme na 7 stejně velkých částí. 6 z nich zpracujeme do pravidelného bochánku a poskládáme je na připravený plech, kde je necháme 15 minut kynout. Mezitím si zbylý kousek rozdělíme na 18 stejně velkých dílků. Z každého z nich vypracujeme malou kuličku a poté je zploštíme na tenkou placku. Část placiček použijeme jako čumáček (Ze spodu je potřeme rozkvedlaným vajíčkem a poté je přitlačíme na bochánek.). Zbylé placičky ve spodní části přehneme tak, aby tvořila ouška a do bochánku je zatlačíme (Nejlépe Vám to půjde tak, kdy si do bochánku uděláte dvě dírky v místech, kam budete dávat ouška. Dírky potřete rozkvedlaným vajíčkem a ouška do nich vložíte. Můžete je do dírek zatlačit například špejlí.).
  • 7Když je kvásek vykynutý, nasypeme sůl na okraj mouky (Sůl přidáváme až nyní, aby měl kvásek ideální podmínky pro kynutí. Ne vždy se totiž dobře se solí snáší.). Do mísy přidáme nastrouhanou mrkev. Dále přidáme vejce, přilijeme 130 ml vody a olivový olej. Vše vařečkou promícháme tak, aby se suroviny spojily a poté obsah mísy přendáme na pracovní plochu, kde jej zpracováváme tak dlouho, dokud nezískáme kompaktní hladké těsto. (Pokud máte kuchyňský robot, nechte práci na něm, pokud jej nemáte můžete těsto zpracovat v ruce. Těsto Vám bude z počátku připadat lepivé, nenechte se však zlákat přidáním mouky, těstu by to neprospělo a housky by pak nebyly tak vláčné. Těsto v ruce zpracovávejte zhruba 10 minut, pokud Vám i po této době bude připadat lepivé, nechte jej přikryté potravinovou folií na lince několik minut odpočinout. Během této doby se v mouce aktivuje lepek a mouka pojme všechnu možnou tekutinu. Po odležení by již těsto nemělo být tak lepivé, znovu jej tedy propracujte a zpracujte do kompaktní koule. Někdy pomůže si lehce ruce potřít olejem.).
  • 8Troubu dáme předehřívat na 200 °C.
  • 9Vykynuté housky pořádně potřeme rozkvedlaným vajíčkem a posypeme sezamovými semínky. Poté je pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C cca 15 minut.
  • 10Upečené housky dozdobíme očima z plátku sýra a borůvky.
Tip
Než začnete bochánkům připevňovat ouška a čumáček, dobře je po vykynutí zmáčkněte na placku. Až je budete péct, nebudou tak vysoké, ale půjdou hezky do šířky. Při konzumaci burgeru to oceníte.
Neplecha na plechu
Markéta a František jsou vášniví cestovatelé, jejichž zahraniční recepty můžete nalézt na blogu Neplecha na plechu. Po narození syna se Markéta začala více věnovat i dětské stravě, kterou odráží ve své nové knize Snídaně a svačinky (nejen) pro děti.

SUROVINY

NA DOKONČENÍ