Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 4 krajíce kváskového chleba
- 200 g sýra Comté extra vieux AOP
- 150 g sýra Le Gruyère AOP
- 125 g sýra Mozzarella FiorDiLatte
- 30 g másla
- Dijonská hořčice
- Čerstvá pažitka
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Troubu předehřejte na 180 °C.
- 2Pánev vhodnou i do trouby vyložte pečícím papírem, přidejte máslo a na mírném stupni ho nechte rozpustit.
- 3Krajíce chleba potřete z jedné strany dijonskou hořčicí. Položte je na rozehřátou pánev namazanou stranou vzhůru. Pokud nemáte dostatečně velkou pánev, připravujte tousty postupně.
- 4Nastrouhejte všechny sýry a smíchejte je dohromady. Ze sýrů Comté a Gruyère odřízněte tvrdé okraje – ty si můžete schovat a použít například do základu zeleninové polévky, které jí dodají bohatší chuť.
- 5Krajíce chleba v pánvi bohatě zasypte směsí sýrů tak, aby část sýra přesahovala přes okraje. Po upečení vznikne křupavá sýrová krusta, která dodá toustu skvělou texturu.
- 6Opékejte na mírném stupni 3–5 minut, dokud se sýr nezačne rozpouštět a lehce zlátnout na okrajích. V tu chvíli vložte pánev do vyhřáté trouby a pečte asi 2–3 minuty dokud nebude chléb krásně křupavý.
- 7Po upečení vyndejte pánev z trouby (pozor na horkou rukojeť) a opatrně přendejte chleby i s pečicím papírem na pracovní plochu. Posypte nasekanou pažitkou a spojte krajíce, aby se vytvořil sendvič.
Tip
1) Obměna náplně - přidejte nakrájenou šunku, křupavou slaninu nebo kolečka rajčete.
2) Sladko-slaná varianta - po upečení sendvič pokapejte medem nebo potřete brusinkovou marmeládou – oboje skvěle ladí se sýry.
3) Pro extra křupavost můžete máslo smíchat s trochou nastrouhaného parmazánu a potřít jím vnější stranu chleba před opečením.

Pavel Berky
Pavel Berky, finalista soutěže MasterChef Česko je vášnivý kuchař a návrhář. Jeho kulinářský styl je inovativní, spojuje tradiční recepty s moderním přístupem, a využívá kvalitní lokální suroviny. A spoustu jeho receptů nyní najdete i na Rohlík Chef!