Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
VÝVAR
- 200–400 g BIO roštěné
- 3 hvězdičky badyánu
- 20 kuliček černého pepře
- 2 ks hřebíčku
- 2 celé skořice
- 1 cibule
- 50 g zázvoru
- 1 lžíce soli
- 1 lžíce cukru
- 4-8 lžic rybí omáčky
- 2 ks celého černého kardamomu
- 1 palice česneku
- 1 hovězí polévková směs
VLOŽKA DO POLÉVKY
- 1 červená cibule
- snítka koriandru
- 50 g mungo klíčků
- 1 jarní cibulka
- 4 chilli papričky
- 50 g nudlí phó
- 1 limetka
- 2 stroužky česneku
POSTUP
- 1Hovězí směs na polévku vložíme do pekáčku společně s cibulí (se slupkou, pouze rozpůlíme), rozpůlenou palicí česneku (také i se slupkou), zázvorem nakrájeným na silnější plátky, badyánem, celou skořicí, kardamonem, hřebíčkem a celým pepřem. Vše pečeme v troubě na 250 °C cca 15 min.
- 2Poté vše přendáme do velkého hrnce, přidáme sůl, cukr, rybí omáčku, zalijeme 2 l vody a necháme 3–4 hodiny táhnout na mírném plameni. Čím déle táhneme, tím bude vývar sytější a bude mít hezčí barvu. Současně platí, že s délkou tažení vzrůstá i potřeba častějšího dolévání vody.
- 3V době přípravy vývaru v hrnci povaříme rýžové nudle. Jakmile je lze rozpůlit prstem (po cca 3 minutách), tak nudle hned scedíme a propláchneme studenou vodou. Očištěnou roštěnou nakrájíme na tenké plátky, červenou cibuli přepůlíme, a také nakrájíme na plátky. Jarní cibulku nakrájíme na šikmá kolečka.
- 4Všechny suroviny na polévkovou vložku vložíme do talíře, doplníme o uvařené, nakrájené maso z vývaru a zalijeme zcezeným vývarem. Nakonec můžeme dozdobit čerstvými bylinkami a pokrm podáváme.
Tip
Hovězí roštěnou můžete do polévky vkládat osmaženou, ale klidně i syrovou.
Doba přípravy je 150 minut.

Lukáš Neckář
Lukáš Neckář se specializuje na asijskou kuchyni už pěknou řádku let. Nejdříve jako sushi mistr, posléze jako šéfkuchař pracoval pro restaurace jako Sushitime, Soho, Ambiente nebo Sushi v Dushi. Vede také kurzy asijské kuchyně v Chefparade.
