Site languages:ČeskyEnglish
Slide 1 of 2

Čajot 1ks

1 ks
34,90 Kč 34,90 Kč/ks
Země původu: Kostarika,

Čajot, zvaný též sladkojam jedlý je rostlina z čeledi tykvovité. Pochází ze Střední Ameriky a je pěstován jako kulturní plodina. Z rostlin se konzumují plody, hlízy, listy a mladé výhonky. Na rozdíl od cukety či dýně je uvnitř plodu pouze jedno semeno. Chuť plodů je poměrně nevýrazná a připomíná cuketu či kedluben. Co se obsahových látek týče, jsou bohaté zejména na aminokyseliny a vzhledem k malému množství kalorií jsou plody vhodné jako dietní potravina. Semena se mohou opražit a jedí se nasolená jako ořechy. Mladé výhony se zpracovávají podobně jako chřest. Listy se využívají na přípravu čaje vhodného k léčbě vysokého tlaku či ledvinových kamenů. Dokonce i dužnaté kořeny se používají jako zelenina.

Použití

Nejčastěji se konzumují plody a to syrové i tepelně upravené, ochucené na sladko či na slano. Plod není potřeba loupat, jí se i se slupkou. Chutnější jsou plody menší, které mají lahodnější dužninu. Aby dužnina neztratila svou křehkost, je vhodné ji jen krátce podusit. Čerstvý čajot se hodí na přípravu salsy či salátu, skvěle chutná také marinovaný v citronové nebo limetkové šťávě, případně v jednoduché kombinaci se solí, pepřem a máslem. Tepelně se upravuje podobně jako menší tykve – lze jej dusit, péci, smažit, nakládat, plnit a přidávat do masových a kořeněných směsí.
Zapékaný čajot: uvařenou vydlabanou dužinu vmícháme do boloňské omáčky a směsí naplníme vydlabané slupky. Posypeme strouhaným tvrdým sýrem a pečeme půl hodiny v předehřáté troubě na 180°C.

Skladování

Skladování v chladničce prodlouží jeho trvanlivost.

Složení

Čajot