Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání, slevy a exkluzivní produkty jen pro členy.Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání
4x měsíčně nákup bez minimální výše objednávky
15 % sleva na produkty značky BEZ KOMPROMISU
Exkluzivní produkty jen pro členy

Čajot

1 ks
34,90 Kč 34,90 Kč/ks
Země původu: Kostarika,

Čajot je tropická šťavnatá zelenina známá také jako sladkojam jedlý. Chuť plodů je poměrně nevýrazná a připomíná okurku či kedluben.

Rostlina patří k čeledi tykvovité, ale na rozdíl od cukety či dýně je uvnitř plodu pouze jedno semeno. 

Čajot je bohatý zejména na aminokyseliny a vzhledem k malému množství kalorií jsou plody vhodné jako dietní potravina. 

Plod je jedlý celý, lze konzumovat také měkká semena, která mají jemnou oříškovou chuť.

Použití

Plody se konzumují čerstvé i tepelně upravené, ochucené na sladko či na slano. Semena se mohou opražit a jíst nasolená jako ořechy.

Plod není potřeba loupat, jí se i se slupkou. Aby dužina neztratila svou křehkost, je vhodné ji jen krátce podusit. Čerstvý čajot se hodí na přípravu salsy či salátu, skvěle chutná také marinovaný v citronové nebo limetkové šťávě, případně v jednoduché kombinaci se solí, pepřem a máslem. Tepelně se upravuje podobně jako menší tykve – lze jej dusit, péci, smažit, nakládat, plnit a přidávat do masových a kořeněných směsí.

Tip: Připravte si zapékaný čajot podle snadného a rychlého postupu:

Uvařenou vydlabanou dužinu čajotu smícháme s připraveým mletým masem a vařenou kukuřicí. Poté směsí naplníme vydlabané slupky a posypeme strouhaným tvrdým sýrem. Pečeme 30 minut v předehřáté troubě na 180 °C.

Podáváme posypané čerstvými bylinkami.

Přejeme dobrou chuť.

Skladování

Skladování v chladničce prodlouží trvanlivost čajotu.

Složení

Čajot