- Popis
- Složení
- Podobné produkty
Čajot je tropická šťavnatá zelenina známá také jako sladkojam jedlý. Chuť plodů je poměrně nevýrazná a připomíná okurku či kedluben.
Rostlina patří k čeledi tykvovité, ale na rozdíl od cukety či dýně je uvnitř plodu pouze jedno semeno.
Čajot je bohatý zejména na aminokyseliny a vzhledem k malému množství kalorií jsou plody vhodné jako dietní potravina.
Plod je jedlý celý, lze konzumovat také měkká semena, která mají jemnou oříškovou chuť.
Použití
Plody se konzumují čerstvé i tepelně upravené, ochucené na sladko či na slano. Semena se mohou opražit a jíst nasolená jako ořechy.
Plod není potřeba loupat, jí se i se slupkou. Aby dužina neztratila svou křehkost, je vhodné ji jen krátce podusit. Čerstvý čajot se hodí na přípravu salsy či salátu, skvěle chutná také marinovaný v citronové nebo limetkové šťávě, případně v jednoduché kombinaci se solí, pepřem a máslem. Tepelně se upravuje podobně jako menší tykve – lze jej dusit, péci, smažit, nakládat, plnit a přidávat do masových a kořeněných směsí.
Tip: Připravte si zapékaný čajot podle snadného a rychlého postupu:
Uvařenou vydlabanou dužinu čajotu smícháme s připraveým mletým masem a vařenou kukuřicí. Poté směsí naplníme vydlabané slupky a posypeme strouhaným tvrdým sýrem. Pečeme 30 minut v předehřáté troubě na 180 °C.
Podáváme posypané čerstvými bylinkami.
Přejeme dobrou chuť.
Skladování
Skladování v chladničce prodlouží trvanlivost čajotu.
Složení
Čajot |