- Popis
- Složení
- Podobné produkty
- Další produkty značky
- Recepty
Lilek, u nás zvaný také baklažán, má tmavě fialovou barvu a lesklý povrch. Jeho chuť je jemná, neutrální a svou konzistencí připomíná houby.
Použití
Lilek můžete smažit, dusit, péct, ale vždy je potřeba ho tepelně upravit, za syrova není dobrý. Je dobrý zprudka orestovaný, a pokud ho naložíte do olejové marinády a poté ugrilujete, získáte výbornou přílohu k masu nebo skvělé bezmasé jídlo. Z pečeného lilku se připravují báječné pomazánky, často se kombinují s výrazným česnekem a voňavým kořením. Bez lilku se neobejde ani tradiční musaka, ať už zvolíte řeckou nebo bulharskou variaci.
Nechte se inspirovat recepty od Romana Vaňka! Lilek můžete využít například v receptech na zapečený lilek, pečený lilek s pošírovaným vejcem, lilek s uzeným lososem a kozím sýrem, polévka z pečeného lilku nebo rajčatový salát s lilkem a mozzarellou.
Skladování
Lilek uchovávejte v chladu při teplotě 0–5 °C.