Lilek 1 ks

cca 350 g
Skvělá cena

cca

 31,47 Kč 89,90 Kč/kg
Země původu: Itálie, Holandsko,

Lilek, u nás zvaný také baklažán, má tmavě fialovou barvu a lesklý povrch. Jeho chuť je jemná, neutrální a svou konzistencí připomíná houby. 

Použití

Lilek můžete smažit, dusit, péct, ale vždy je potřeba ho tepelně upravit, za syrova není dobrý. Je dobrý zprudka orestovaný, a pokud ho naložíte do olejové marinády a poté ugrilujete, získáte výbornou přílohu k masu nebo skvělé bezmasé jídlo. Z pečeného lilku se připravují báječné pomazánky, často se kombinují s výrazným česnekem a voňavým kořením. Bez lilku se neobejde ani tradiční musaka, ať už zvolíte řeckou nebo bulharskou variaci.

Nechte se inspirovat recepty od Romana Vaňka! Lilek můžete využít například v receptech na zapečený lilekpečený lilek s pošírovaným vejcem,  lilek s uzeným lososem a kozím sýrempolévka z pečeného lilku nebo rajčatový salát s lilkem a mozzarellou.

Skladování

Lilek uchovávejte v chladu při teplotě 0–5 °C.