Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
INGREDIENCE
- 330 g hladké mouky
- 200 g cukru
- 1 lžíce prášku do pečiva
- Špetka soli
- 320 ml rostlinného mléka (sojové nebo ovesné) + 2 lžíce navíc
- 1 lžíce jablečného octa (nebo citronové šťávy)
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 lžíce holandského kakaa
- moučkový cukr na posypání (volitelně)
- 80 ml rostlinného oleje (slunečnicový nebo řepkový)
POSTUP
- 1Předehřejte troubu na 180 °C. Formu na bábovku dobře vymažte olejem a vysypte moukou.
- 2V míse prošlehejte všechny tekuté suroviny - rostlinné mléko, olej, ocet a vanilkový extrakt. Poté přidejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto bez hrudek.
- 3Polovinu těsta přelijte do jiné misky a vmíchejte kakao a 2 lžíce mléka navíc. Do připravené formy dávejte střídavě světlé a tmavé těsto po vrstvách a nakonec nožem jemně promíchejte, aby se vytvořil mramorový vzor. Bábovku vložte do trouby a pečte 40-50 minut, dokud není špejle po vytažení čistá.
- 4Po vyndání z trouby ji nechte 10 minut odpočinout ve formě, poté ji vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout. Před podáváním můžete posypat moučkovým cukrem nebo polít rozpuštěnou hořkou čokoládou.
