Skip navigation
  • Ještě něco na poslední chvíli? Doobjednávejte nejpozději 24 hodin před doručením!
    Show more
  • Our dear customers, the interest in our service is huge right now and time windows are disappearing faster than candy from the table. If your desired delivery time is not currently available, don't worry!
    Show more

4 Servings
Do hodinky

Buy all ingredients right below the recipe

SUROVINY

  • 200 g suché cizrny
  • 1 špetka jedlé sody
  • 1-2 stroužky česneku
  • 2 lžíce sezamové pasty tahina
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • zhruba 1/2 lžičky soli
  • šťáva z 1/2 citrónu (je možné, že bude třeba méně)
  • 3 lžíce panenského olivového oleje

POSTUP

  • 1
    Cizrnu namočte na 12 hodin do dostatečného množství studené vody (aspoň 5 cm přesahujícím hladinou nad cizrnu) se špetkou jedlé sody.
  • 2
    Druhý den cizrnu slijte, vodu nahraďte novou vodou, přiveďte k varu, seberte počáteční pěnu a dál zvolna vařte zakryté nejméně 2 hodiny, ale lépe 8 hodin doměkka.
  • 3
    Odstavte, vodu z vaření osolte 1/2 lžičkou soli, promíchejte a nechte v ní cizrnu do druhého dne vychladnout.
  • 4
    Vychladlou vařenou cizrnu slijte přes cedník, nálev zachyťte do misky a prozatím uschovejte.
  • 5
    Okapanou cizrnu nasypte do kuchyňského robota nebo do mixéru, přidejte tahinu, rozetřený nebo prolisovaný česnek, čerstvě nadrcený římský kmín a rozmixujte nahrubo.
  • 6
    Za současného pozvolného chodu robota přilijte postupně tenkým pramínkem 200 ml zachyceného nálevu z vaření a nechte dál přístroj běžet, až vznikne světlý, hladký, téměř nadýchaný hummus, tedy asi 2 další minuty.
  • 7
    Ochutnejte, jemně dokyselte citronovou šťávou, případně ještě osolte.
  • 8
    Rozmixovaný hummus přendejte do servírovací misky a přelijte olivovým olejem.
Tip
Nůž nechte v příborníku a k nabírání hummusu ze společné misky použijte tortilové chipsy, natrhané kousky pita chleba nebo špalíčky čerstvé zeleniny. Skvěle ladí s bublinkovým vínem.
Kuchařka pro dceru
Jana Florentýna Zatloukalová is the author of the successful blog Kuchařka pro dceru.

SUROVINY