Slide 1 of 2

Šalotka kulatá, síť

250 g
32,90 Kč 131,60 Kč/kg
Země původu: Francie,

Šalotka je původem z východní oblasti Středozemního moře, z Turkestánu. Název "šalotka" pochází od města Ascalon v Judeji, kde byla ve starověku kultivována. Šalotka je většinou používána ve Francii od 13. století. Jedná se o druh cibule velmi podobný cibuli kuchyňké, avšak  jemnější chuti. Je vynikající ve vaření a stala se jedním z vlajkových produktů gastronomie. Má vyšší obsah sušiny a cukru, obsahuje řadu vitamínů (jako např. A,B,C), minerálů (K, Fe, Mn, Zn, Ca, P, Mg, Na, S, Si, Se, I), organických kyselin i silic s protibakteriálním účinkem.

Použití

Šalotku využijeme jak při přípravě grilovaného a pečeného masa, tak i zvěřiny nebo ryb. Lze ji použít i do polévek a salátů. Mezi oblíbené patří i šalotkové máslo anebo bílé omáčky se šalotkou a pomazánky. Výborná je však i její samotná konzumace.
Vyzkoušejte tento recept na glazované šalotky:
V menším hrnci zprudka na troše oleje orestujte šalotky zbavené slupek. Přisypte cukr a dobře ho rozmíchejte. Jakmile se úplně roztaví, zastříkněte octem a zalijte vínem, přidejte snítky tymiánu a pokrm zlehka osolte. Za občasného míchání šalotky vaříme tak 25 minut, omáčka by měla krásně zhoustnout. Po sundání pokrmu ze zdroje tepla, přidejte na zjemnění lžičku másla, promíchejte a můžete ihned podávat, nebo hrnec uchováme v teple na pozdější upotřebení.

Skladování

Skladujte na chladném a suchém místě a hlavně v dobře větraných prostorách.

Složení

Šalotka kulatá