Zeleninový cassoulet

4 PORCE
NOVINKA

SUROVINY NA ZELENINOVÝ CASSOULET

  • 300 g zeleného chřestu
  • 300 g konzerovaných bílých fazolí
  • 150 g hlívy ústřičné
  • 100 g mraženého hrášku
  • 80 g olivového oleje
  • 30 g oloupané šalotky
  • 20 g oloupaného česneku
  • 50 ml suchého bílého vína
  • 1 lžíce najemno nakrájené plocholisté petržele
  • pepř
  • sůl

SUROVINY NA STROUHANKU

  • 50 g najemno nastrouhaného parmezánu
  • 50 g strouhanky
  • 30 g másla

POSTUP NA ZELENINOVÝ CASSOULET

  • 1
    Z chřestu odřízneme dolní dřevnatou část stonků. Ze stonků chřestu odkrojíme malým nožem lístky a vyhodíme je.
  • 2
    Připravíme velkou mísu s ledovou vodou.
  • 4
    Šalotku a česnek nakrájíme najemno. Hlívu natrháme na menší kousky. Hrášek necháme rozmrznout.
  • 5
    V kastrolu na středním ohni rozehřejeme olej, přidáme nakrájenou hlívu a restujeme ji za častého míchání 2 minuty. Přidáme šalotku a česnek a restujeme 1 minutu. Přilijeme víno, promícháme a necháme ho zcela odvařit. Přilijeme 300 ml vody, přivedeme k varu, stáhneme oheň na polovinu a vaříme, než se tekutina vyvaří na polovinu. Přidáme hrášek, přivedeme k varu, stáhneme oheň pod polovinu a vaříme 2 minuty.
  • 6
    V hrnci přivedeme k prudkému varu větší množství vody, osolíme ji 1 lžící soli, přidáme chřest a necháme ho vařit 1 minutu. Ihned ho přendáme do mísy s ledovou vodou a necháme pár minut zcela vychladit. Vychlazený chřest necháme v sítu okapat, poté ho nakrájíme na kousky dlouhé 3 cm a dáme stranou.
  • 6
    Přidáme nakrájený chřest a uvařené fazole, prohřejeme je, stáhneme z ohně a vmícháme nakrájenou petržel. Dle chuti osolíme a opepříme.
  • 7
    Na talíři posypeme parmezánovou strouhankou.

POSTUP NA STROUHANKU

  • 1
    Troubu rozehřejeme na 160 °C. Parmezán, strouhanku a máslo prsty promícháme, položíme na plech vyložený kuchyňským papírem, vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 5 minut dozlatova. Poté necháme vychladnout.

TIP

Místo vody můžete použít zeleninový vývar. Pokrm bude mít výraznější chuť. Nádoba s ledovou vodou by měla být naplněna alespoň 3 litry ledové vody, do které můžete přidat kostky ledu. Jde o to, aby se zelenina co nejrychleji zchladila. Nemáčejte takto blanšírovanou zeleninu v ledové vodě příliš dlouho. Stačí jen pár minut, dokud nezchladne.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY NA ZELENINOVÝ CASSOULET

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

SUROVINY NA STROUHANKU