Doprava

Košík

10 Porcí
Do hodinky

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

Ingredience

  • 500 g pšeničné mouky hladké
  • 2 lžičky sušeného droždí

Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

Postup

  • 1
    Ve větší míse smíchejte veškeré ingredience a vypracujte kompaktní těsto.
  • 2
    Mísu s těstem zakryjte utěrkou a nechte kynout na pracovní ploše 2⁠–⁠2,5 hodiny, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
  • 3
    Přibližně 30 minut před koncem kynutí dejte předehřívat troubu na 230 °C a do trouby dejte zároveň nahřívat i zapékací nádobu s víkem (cca 15 cm × 20 cm), do které se chléb vejde. Místo nádoby lze použít i hrnec s pokličkou vhodný do trouby.
  • 4
    Po vykynutí těsta si na pracovní plochu rozložte pečicí papír, který zaprašte trochou mouky. Na papír vyklopte těsto, ze kterého co nejméně pohyby opatrně vytvarujte kulatý bochánek. Těsto by se mělo lepit ⁠–⁠ nepřidávejte proto více mouky, jinak by chléb ztratil svou nadýchanost.
  • 5
    Z trouby vyndejte nahřátou zapékací nádobu a dovnitř dejte bochánek i s pečicím papírem. Nádobu zakryjte víkem a pečte 30 minut při 225⁠–⁠230 °C.
  • 6
    Po uvedené době z nádoby sundejte pokličku a chléb pečte dalších 10⁠–⁠12 minut, dokud nezezlátne.
  • 7
    Upečený chléb vyndejte z trouby a nechte 30⁠–⁠60 minut chladnout. Poté ho nakrájejte na plátky a podávejte.
Tip
Těsto můžete také nechat kynout přes noc v lednici (8–12 hodin). Po vytažení z lednice ho ihned přendejte do vyhřáté nádoby a pečte podle dalších instrukcí v postupu.
30 minut v kuchyni
Chcete si pochutnat, ale pro to, abyste stáli půl dne u plotny, jste se nenarodili? Tak to jste na správné adrese! Vařte rychle, chutně a dostupně. Autorka fotografie je Marie Bartošová.

Ingredience