Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY NA TĚSTO
- 500 g hladké mouky
- 100 g krupicového cukru
- 300 ml vlažného polotučného mléka
- 60 g másla
- 20 g čerstvého droždí
- 2 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu nebo semínka z jednoho lusku
- Kůra z 1 citrónu
- Špetka soli
SUROVINY NA NÁPLŇ
- 90 g másla
- 70 g hnědého cukru
- 75 g pistácií (nesolených a oloupaných)
- 50 g lyofilizovaného ovoce (jahody, maliny, meruňky..)
- 1 lžička mleté skořice
SUROVINY NA GLAZURU
- 5 lžic javorového sirupu
- 8 g vanilkového cukru (jeden sáček)
- Šťáva z 1 citrónu
- 100 ml vody
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1V míse smícháme mouku, cukr a sůl. V teplém mléce rozmícháme droždí a přilijeme do směsi. Přidáme rozpuštěné máslo, vajíčka, vanilku a citrónovou kůru. Vše promícháme do hladkého těsta. Necháme kynout na teplém místě asi hodinu.
- 2Na náplň si v pánvi rozpustíme máslo s hnědým cukrem, přidáme najemno nasekané pistácie. Přisypeme skořici, promícháme a necháme krátce povařit, dokud se vše dobře nepropojí. Poté necháme vychladnout.
- 3Vykynuté těsto vyválejte na obdélník. Předtím si podložku i válec pomoučníme. Natřeme připravenou náplní, posypeme rozdrceným lyofilizovaným ovocem a srolujeme do rolády. Poté ji podélně rozřízneme a spleteme dva konce do pletence. Vytvarujeme do věnce a dáme do kulaté formy vyložené pečícím papírem. Poté necháme ještě 20 minut kynout.
- 4Předehřejeme troubu na 180 °C a pletenec pečeme 50 - 60 minut, dokut není uvnitř upečený (zkusíme špejlí). V průběhu pečení si připravíme glazuru. V malém hrnci smícháme javorový sirup, vanilkový cukr a citronovou šťávu. Vaříme na mírném ohni, dokud nezhoustne. Glazurou potřete pletenec hned po vytažení z trouby.
- 5Dle libosti můžeme pletenec servírovat zakápnutý javorovým sirupem a posypaný pistáciemi, mandlemi nebo sušeným ovocem.

Zuzana Nová
Zuzana je dvojnásobná máma, skvělá kuchařka a pisatelka blogu Nová kuchyně. A navíc připravuje recepty speciálně pro Rohlík, takže i pro vás. Ochutnejte něco z jejích dobrot.