SUROVINY

  • 300 g polníčku
  • 200 g tyrolského špeku
  • 4 plátky toustového chleba
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 20 g oloupané šalotky
  • 3 lžíce bílého vinného octa
  • 5 lžic řepkového oleje
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM

  • Síla salátu nejlépe vynikne v kombinaci se svěžími, lehkými víny. Volte bílá či šumivá a se šťavnatou kyselinou.

POSTUP

  • 1
    Z toustového chleba odkrojíme kůrku a nakrájíme ho na kostičky o hraně 0,5 cm.
  • 2
    Špek nakrájíme na kostičky o hraně 0,3 cm. V pánvi na vyšším ohni rozpálíme rostlinný olej, přidáme špek a za stálého míchání restujeme 1 minutu. Přidáme nakrájený toustový chleba a restujeme za častého míchání dozlatova. Poté dáme do misky.
  • 3
    Polníček důkladně propláchneme ve studené vodě, osušíme a dáme do mísy.
  • 4
    Šalotku nakrájíme najemno, dáme do misky, zalijeme vinným octem a metličkou postupně pomalu vmícháme řepkový olej. Dochutíme solí a pepřem a promícháme v míse s polníčkem.
  • 5
    Přidáme špek a krutony pečiva, promícháme a ihned podáváme.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY

 
 
 
 
 
 
 
 
 

SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM