Milí zákazníci, poptávka po naší službě se dramaticky zvyšuje. Abychom mohli obsloužit ještě více zákazníků, omezujeme počet objednávek na jeden den na osobu. Počet položek nákupu je pak omezen na 35. Rušíme možnost platby v hotovosti a stravenkami, výjimku mají pouze senioři a ZTP. Plaťte prosím předem platební kartou. Současně pozastavujeme vracení nákupních tašek a zákazníky v karanténě prosíme, aby nám nevraceli vratné obaly. Všechny Vás moc prosíme o trpělivost a shovívavost. Děkujeme Vám.

Suroviny

  • 500 ml zeleninového nebo drůbežího vývaru
  • 300 g očištěné mrkve (6 středně velkých, nepřerostlých jedinců)
  • 40 g másla
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 opravdu malá cibule
  • 1 lžička cukru
  • ½-1 lžička čerstvého strouhaného zázvoru
  • sůl

Postup

  • 1
    Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Mrkev oškrábejte a nakrájejte na sotva půlcentimetrové plátky.
  • 2
    Máslo rozpusťte v hrnci, přidejte cibuli a na středně silném plameni za občasného míchání poduste dvě až tři minuty do jejího změknutí (ale ne zhnědnutí).
  • 3
    Přidejte mrkev, posypte cukrem, lehce zvyšte příkon tepla a dál míchejte asi pět minut, až mrkev trochu změkne. Zalijte vroucím vývarem, studenou šlehačkou z kelímku, přiveďte k mírnému varu a pozvolna vařte 10-15 minut, dokud mrkev zcela nezměkne.
  • 4
    Do uvařené polévky vmíchejte strouhaný zázvor a opatrně přelijte polévku do samostatného mixéru. Uzavřete jej a na nejvyšší otáčky mixujte aspoň dvě minuty, až vznikne hladký a napěněný krém. Alternativně můžete použít ponorný mixér, výsledek bude téměř stejně báječný.
  • 5
    Rozmixovanou napěněnou polévku rozlijte do talířů (vlastně misek) a okamžitě podávejte. Pokud si před rozmixováním duchaplně odložíte pár vařených plátků mrve stranou, nakonec jimi polévku ozdobte.
Kuchařka pro dceru
Autor receptu
Autorkou úspěšného blogu Kuchařka pro dceru je Jana Florentýna Zatloukalová.