Buy all ingredients right below the recipe
SUROVINY
- 300 g očištěné mrkve (6 středně velkých, nepřerostlých jedinců)
- 1 opravdu malá cibule
- 40 g másla
- 1 lžička cukru
- 200 ml smetany ke šlehání
- 500 ml zeleninového nebo drůbežího vývaru
- sůl
- ½-1 lžička čerstvého strouhaného zázvoru
Postup
- 1Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Mrkev oškrábejte a nakrájejte na sotva půlcentimetrové plátky.
- 2Máslo rozpusťte v hrnci, přidejte cibuli a na středně silném plameni za občasného míchání poduste dvě až tři minuty do jejího změknutí (ale ne zhnědnutí).
- 3Přidejte mrkev, posypte cukrem, lehce zvyšte příkon tepla a dál míchejte asi pět minut, až mrkev trochu změkne. Zalijte vroucím vývarem, studenou šlehačkou z kelímku, přiveďte k mírnému varu a pozvolna vařte 10-15 minut, dokud mrkev zcela nezměkne.
- 4Do uvařené polévky vmíchejte strouhaný zázvor a opatrně přelijte polévku do samostatného mixéru. Uzavřete jej a na nejvyšší otáčky mixujte aspoň dvě minuty, až vznikne hladký a napěněný krém. Alternativně můžete použít ponorný mixér, výsledek bude téměř stejně báječný.
- 5Rozmixovanou napěněnou polévku rozlijte do talířů (vlastně misek) a okamžitě podávejte. Pokud si před rozmixováním duchaplně odložíte pár vařených plátků mrve stranou, nakonec jimi polévku ozdobte.

Kuchařka pro dceru
Jana Florentýna Zatloukalová is the author of the successful blog Kuchařka pro dceru.
