Skip navigation
  • Our dear customers, interest in our service is currently enormous, and time slots are disappearing faster than cookies from the table. If none of them suit you, don't despair!
    Show more

4 Portions
Do hodinky

Buy all ingredients right below the recipe

SUROVINY

  • 2 lžíce másla
  • 4 střední brambory
  • 1 cibule
  • 3 mrkve
  • 1 petržel
  • kousek celeru
  • 1 lžička soli
  • 1 hrst čerstvé petrželové nati

Postup

  • 1
    Zeleninu i brambory oloupejte, očistěte a nakrájejte na kostky velikosti lískového oříšku.
  • 2
    Ve středně velkém hrnci rozpusťte máslo a poduste na něm nakrájenou kořenovou zeleninu. Duste ji tři minuty, občas promíchejte. Poté přidejte cibuli, osolte veškerou solí a dál duste a míchejte, dokud se vše nezačne přichytávat ke dni hrnce. Zalijte 1,25 l vařící vody a nechte zakryté 5 minut vařit.
  • 3
    Brambory přidejte po uplynutí této doby do hrnce, znovu zakryjte pokličkou a vařte dalších 10 minut. Vůbec nevadí, pokud se mezitím část brambor a zeleniny rozvaří.
  • 4
    Odeberte stranou dvě naběračky zeleniny a brambor s co nejmenším množstvím polévky. To, co v hrnci zbylo, rozmixujte ponorným mixérem nebo v kuchyňském robotu. Vraťte zpět odebranou zeleninu, dochuťte solí, je-li to ještě potřeba, a posypte petrželkou.
Tip
Někdy na závěr přidávám do polévky hrst mladého mraženého hrášku. V teple polévky se rychle rozehřeje a vzhledem k tomu, že je sám o sobě dost měkký, už ani nepotřebuje dodatečnou tepelnou úpravu. V žádném případě ale hrášek nevařím se zeleninou, protože jej nelze následně rozmixovat dostatečně najemno. Pokud máte rádi výraznější chutě, ochuťte minutu před koncem varu polévku rozetřeným česnekem a lžičkou sušené, rozemnuté majoránky.
Kuchařka pro dceru
Jana Florentýna Zatloukalová is the author of the successful blog Kuchařka pro dceru.

SUROVINY