4 PORCE

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

SUROVINY

  • 4 střední brambory
  • 3 mrkve
  • 2 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 1 petržel
  • kousek celeru
  • 1 hrst čerstvé petrželové nati
  • 1 lžička soli
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

Postup

  • 1Zeleninu i brambory oloupejte, očistěte a nakrájejte na kostky velikosti lískového oříšku.
  • 2Ve středně velkém hrnci rozpusťte máslo a poduste na něm nakrájenou kořenovou zeleninu. Duste ji tři minuty, občas promíchejte. Poté přidejte cibuli, osolte veškerou solí a dál duste a míchejte, dokud se vše nezačne přichytávat ke dni hrnce. Zalijte 1,25 l vařící vody a nechte zakryté 5 minut vařit.
  • 3Brambory přidejte po uplynutí této doby do hrnce, znovu zakryjte pokličkou a vařte dalších 10 minut. Vůbec nevadí, pokud se mezitím část brambor a zeleniny rozvaří.
  • 4Odeberte stranou dvě naběračky zeleniny a brambor s co nejmenším množstvím polévky. To, co v hrnci zbylo, rozmixujte ponorným mixérem nebo v kuchyňském robotu. Vraťte zpět odebranou zeleninu, dochuťte solí, je-li to ještě potřeba, a posypte petrželkou.
Tip
Někdy na závěr přidávám do polévky hrst mladého mraženého hrášku. V teple polévky se rychle rozehřeje a vzhledem k tomu, že je sám o sobě dost měkký, už ani nepotřebuje dodatečnou tepelnou úpravu. V žádném případě ale hrášek nevařím se zeleninou, protože jej nelze následně rozmixovat dostatečně najemno. Pokud máte rádi výraznější chutě, ochuťte minutu před koncem varu polévku rozetřeným česnekem a lžičkou sušené, rozemnuté majoránky.
Kuchařka pro dceru

Autorkou úspěšného blogu Kuchařka pro dceru je Jana Florentýna Zatloukalová.

Přidejte si recepty z celého internetu

Nakrmte Rohlík jakýmkoliv receptem, z internetu nebo z vlastní hlavy. My ho omrkneme a uděláme vám z něj nákupní seznam. Za pár sekund máte hotovo.

Přidat recept

SUROVINY

4 střední brambory

Brambory typ A, B, C bohužel momentálně není v naší nabídce. Brzy ale bude, už na tom pracujeme.

3 mrkve

Mrkev bohužel momentálně není v naší nabídce. Brzy ale bude, už na tom pracujeme.

2 lžíce másla

 

1 cibule

 

1 petržel

 

kousek celeru

 

1 hrst čerstvé petrželové nati

 

1 lžička soli