Získejte exkluzivní výhody za vaši první objednávku:

Doručení už od 60 minut

30 dní doprava zdarma

100% záruka spokojenosti

Doprava

Košík

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

SUROVINY NA PIŠKOT

  • 4 vejce
  • 150 g krupicového cukru
  • 130 g hladké mouky
  • 30 ml plnotučného mléka
  • 50 ml slunečnicového oleje
  • 1 lžička jedlé sody
  • Špetka soli

SUROVINY NA ROZVAR

  • 250 g mražených malin
  • 150 ml rumu
  • 200 g krupicového cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy

SUROVINY NA POLEVU

  • 80 g moučkového cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy

Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

ROZVAR

  • 1
    Mražené maliny dejte do skleněné misky a přidejte k nim 3 lžíce cukru. Promíchejte a misku zakryjte potravinovou fólií. Poté ji položte na kastrol s mírně vroucí vodou a nechte napařovat zhruba 30 minut. Voda v kastrolu by měla jen lehce probublávat. Tímto šetrným způsobem získáte z malin maximum chuti.
  • 2
    Po 30 minutách maliny přeceďte přes sítko, ale nemačkejte je. Zceďte pouze šťávu, kterou pustily.
  • 3
    Do jiné misky propasírujte maliny na jemné pyré a dejte ho stranou.
  • 4
    V kastrolu smíchejte rum se zbylým cukrem a přiveďte k varu. Nechte provařit asi 2 minuty abyste odstranili alkohol a poté rumový nálev nalijte do misky s malinovou šťávou. Přidejte citronovou šťávu a promíchejte.

PIŠKOT

  • 1
    Troubu předehřejte na 170 °C.
  • 2
    Do mísy kuchyňského robotu dejte celá vejce a cukr. Pomocí šlehacího nástavce vyšlehejte vejce s cukrem do husté pěny.
  • 3
    Do vaječné pěny postupně, na 2–3 části, opatrně vmíchejte prosátou mouku se sodou.
  • 4
    Těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem a vymazané rozpuštěným máslem. Formou několikrát bouchněte o stůl, abyste z těsta odstranili vzduchové bubliny. Pečte v předehřáté troubě přibližně 50–60 minut. Čas pečení závisí na průměru formy. Použil jsem dortovou formu o průměru 17 cm, piškot se pekl asi 63 minut. U větší formy bude čas pečení kratší, ale řezy nebudou tak vysoké. V opačném případě zvyšte množství surovin. Upečený piškot poznáte tak, že do něj zapíchenete špejli, která po vysunutí zůstane čistá. Pokud na ní uvidíte kousky syrového těsta, pokračujte v pečení.
  • 5
    Upečený piškot nechte 5 minut odpočívat ve formě, poté jej opatrně vyklopte a ihned otočte dnem vzhůru. Na mřížce nechte zcela vychladnout. Po vychladnutí piškot rozřízněte na 3 díly. Vrchní a spodní díl by měly mít stejnou výšku, středový díl bývá obvykle silnější.

KOMPLETACE

  • 1
    Na servírovací tác položte spodní vrstvu piškotu a potřete ji malinovým pyré.
  • 2
    Na ni položte středovou vrstvu piškotu a pečlivě ji rovnoměrně prolijte malinovo-rumovým rozvarem. Použijte všechen připravený rozvar.
  • 3
    Vrchní vrstvu piškotu namažte malinovým pyré a položte ji na středovou vrstvu namazanou stranou dolů.
  • 4
    Připravte polevu smícháním všech surovin a nalijte ji na horní vrstvu piškotu. Rozetřete ji po celém povrchu.
  • 5
    Punčový řez dejte chladit do lednice na 24 hodin.
Tip
1) Šlehání vajec s cukrem je v tomto receptu klíčové. Aby byl piškot opravdu lehký a nadýchaný, vejce musí být vyšlehaná do velmi husté pěny. Šlehejte je na vysokou rychlost 15–20 minut, poté rychlost snižte na minimum a nechte pěnu ještě asi 5 minut míchat. Tím odstraníte velké vzduchové bubliny, které by mohly při pečení narušit strukturu těsta. 2) Rum můžete v receptu nahradit třeba malinovým čajem 3) Poleva by měla být dostatečně hustá, aby nestékala z vršku piškotu. Pokud je příliš řídká, přidejte více moučkového cukru, pokud je příliš hustá, přidejte po kapkách citronovou šťávu. 4) Pro lepší prezentaci můžete vršek punčového řezu ozdobit čerstvými malinami, hoblinkami bílé čokolády nebo lístky máty. Dezert bude působit elegantněji.
Pavel Berky
Pavel Berky, finalista soutěže MasterChef Česko je vášnivý kuchař a návrhář. Jeho kulinářský styl je inovativní, spojuje tradiční recepty s moderním přístupem, a využívá kvalitní lokální suroviny. A spoustu jeho receptů nyní najdete i na Rohlík Chef!

SUROVINY NA PIŠKOT

SUROVINY NA ROZVAR

SUROVINY NA POLEVU