Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
TĚSTO
- 500 g hladké mouky
- 1/2 kostky droždí (21 g)
- 70 g cukru krupice
- 200 ml studeného mléka
- 1 vejce
- Velká špetka soli
- 80 g másla
NÁPLŇ
- 80 g másla pokojové teploty
- 50 g cukru krupice
- 5 g mleté skořice
NA POTŘENÍ
- 1 vejce
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Droždí rozdrobte do hrnku se studeným mlékem a nechte minutu povolit.
- 2Do mísy odměřte mouku, cukr, sůl a promíchejte metličkou. Mléko s droždím zamíchejte, protože to se mezitím usadilo u dna, a vlijte k směsi mouky. Přidejte vejce a začněte zpracovávat těsto. Jakmile vše bude vypadat jako hrubá drobenka, ve dvou nebo třech dávkách přidejte studené máslo nakrájené na kostičky. Rukama nebo v robotu hněťte, až bude těsto hebké, hladké a nelepivé – v robotu to potrvá asi 5 minut, rukama počítejte asi 10 minut.
- 3Připravte si náplň: změklé máslo smíchejte s cukrem a skořicí a míchejte vařečkou nebo třete v robotu, až vznikne maličko nadýchaná a dobře promíchaná směs. Čím lépe máslo s cukrem a skořicí utřete, tím líp se vám bude natírat na těsto.
- 4Uhnětené těsto rozdělte na dvě poloviny. Obě postupně rozválejte na tenký obdélník velký zhruba 35 x 25 cm a hned ho každý potřete polovinou sladkého skořicového másla. Potřený plát srolujte směrem od dlouhé strany do ruličky. Ruličku položte spojem dolů a překrojte nejprve na polovinu, pak na čtvrtiny a nakonec každou čtvrtinu na tři stejné kousky. Řezem nahoru je klaďte ve stejných odstupech na plech vyložený papírem na pečení. Skvěle se vám je tam povede vyrovnat v rozvržení 6x4 kusy. Snažte se pracovat rychle, ať se těsto nestihne moc zahřát.
- 5Plech se šneky pečlivě zakryjte potravinovou fólií a vložte přes noc do lednice. Vhodná teplota kynutí je někde kolem 5-6 stupňů, to těsto jemně nakyne, ale nepřekyne. Na přesném času nezáleží, těsto můžete v lednici nechat kynout 8-12 hodin, jak vám to zrovna vyjde.
- 6Druhý den začněte předehřívat troubu na 210 stupňů bez horkovzduchu. Plech vyjměte ven z lednice, zbavte ho fólie a nechte 15-20 minut stát při pokojové teplotě. Trouba se zatím krásně vyhřeje a neztratí teplo, až ji pak otevřete.
- 7Vajíčko vyklepněte do misky, přidejte lžíci studené vody a důkladně prošlehejte vidličkou. Touto směsí potřete štětečkem nebo peroutkou vykynuté šneky těsně před pečením.
- 8Vložte do trouby zhruba na střední pozici (určitě ne přiliš vysoko k hornímu topnému tělesu) a pečte 15 minut, nebo až šneci nabudou na objemu a na povrchu krásně zezlátnou.

Kuchařka pro dceru
Autorkou úspěšného blogu Kuchařka pro dceru je Jana Florentýna Zatloukalová.