Doprava

Košík

4 PORCE
Do hodinky

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

SUROVINY

  • 4 ks artyčoku
  • 4 ks šalotky
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce másla
  • 850 ml zeleninového vývaru
  • 200 g 12% smetany na vaření
  • 50 g strouhaného parmezánu
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu
  • Šťáva z 1 ks citrónu
  • 4 ks toustového chleba
  • Sůl
  • Pepř

Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

POSTUP

  • 1
    Nejprve očistíme artyčoky. Odřízneme dřevnatý stonek, dále odřízneme 1/3 špičky artyčoku a listy loupeme do té doby, než zůstanou žluté listy. Artyčok podélně rozřízneme na polovinu a ze středu vyškrabeme „chmýří“. Artyčoky ihned dáme do misky s vodou a polovinou šťávy z citrónu, aby artyčok nezčernal.
  • 2
    V menším hrnci na másle necháme zesklovatět najemno nasekanou šalotku a česnek nakrájený na plátky. Poté přidáme artyčoky a zalijeme vývarem. Přidáme navíc celé snítky bylinky, druhou polovinu citrónové šťávy, osolíme a opepříme. Poté vaříme cca 20 minut do změknutí.
  • 3
    Vyndáme dřevnaté části bylinek a polévku rozmixujeme. Na jemném sítku propasírujeme, aby nám zůstal hladký krém. Nakonec přilijeme smetanu a 2/3 parmezánu, krátce provaříme a případně ještě dochutíme solí a pepřem. Tousty opečeme např. v toustovači dokřupava, posypeme parmezánem a krátce zapečeme, aby se sýr roztavil, stačí v mikrovlnné troubě. Nakrájíme na kostičky a podáváme spolu s artyčokovým krémem.
Zuzana Nová
Zuzana je dvojnásobná máma, skvělá kuchařka a pisatelka blogu Nová kuchyně. A navíc připravuje recepty speciálně pro Rohlík, takže i pro vás. Ochutnejte něco z jejích dobrot.

SUROVINY