Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 4 ks artyčoku
- 4 ks šalotky
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce másla
- 850 ml zeleninového vývaru
- 200 g 12% smetany na vaření
- 50 g strouhaného parmezánu
- 2 snítky čerstvého tymiánu
- 2 snítky čerstvého rozmarýnu
- Šťáva z 1 ks citrónu
- 4 ks toustového chleba
- Sůl
- Pepř
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Nejprve očistíme artyčoky. Odřízneme dřevnatý stonek, dále odřízneme 1/3 špičky artyčoku a listy loupeme do té doby, než zůstanou žluté listy. Artyčok podélně rozřízneme na polovinu a ze středu vyškrabeme „chmýří“. Artyčoky ihned dáme do misky s vodou a polovinou šťávy z citrónu, aby artyčok nezčernal.
- 2V menším hrnci na másle necháme zesklovatět najemno nasekanou šalotku a česnek nakrájený na plátky. Poté přidáme artyčoky a zalijeme vývarem. Přidáme navíc celé snítky bylinky, druhou polovinu citrónové šťávy, osolíme a opepříme. Poté vaříme cca 20 minut do změknutí.
- 3Vyndáme dřevnaté části bylinek a polévku rozmixujeme. Na jemném sítku propasírujeme, aby nám zůstal hladký krém. Nakonec přilijeme smetanu a 2/3 parmezánu, krátce provaříme a případně ještě dochutíme solí a pepřem. Tousty opečeme např. v toustovači dokřupava, posypeme parmezánem a krátce zapečeme, aby se sýr roztavil, stačí v mikrovlnné troubě. Nakrájíme na kostičky a podáváme spolu s artyčokovým krémem.

Zuzana Nová
Zuzana je dvojnásobná máma, skvělá kuchařka a pisatelka blogu Nová kuchyně. A navíc připravuje recepty speciálně pro Rohlík, takže i pro vás. Ochutnejte něco z jejích dobrot.