Získejte exkluzivní výhody za vaši první objednávku:

Doručení už od 60 minut

30 dní doprava zdarma

100% záruka spokojenosti

Doprava

Košík

15 KUSŮ
Majstrštyk

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

SUROVINY NA TĚSTO

  • 250 ml vlažného mléka
  • 20 g čerstvého droždí
  • 350 g hladké špaldové mouky
  • 140 g celozrnné pšeničné hladké mouky
  • 1 vejce
  • 50 g třtinového cukru
  • Špetka soli
  • 70 g másla z lednice

SUROVINY NA NÁPLŇ

  • 80 g povoleného másla
  • 80 g třtinového cukru
  • 5 g skořice
  • 5 g kardamomu

SUROVINY NA DOKONČENÍ

  • 1 vejce
  • 30 g pistácií

Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

POSTUP

  • 1
    Nejdříve založíme kvásek tak, že smícháme 100 ml vlažného mléka, rozdrobené droždí a 50 g hladké mouky. Přikryjeme a necháme 15 minut odpočinout. Po této době je viditelné, jak droždí začalo pracovat a hmota zdvojnásobila svůj objem.
  • 2
    Do mísy robotu nalijeme 150 ml mléka, kvásek, 300 g hladké mouky, celozrnnou mouku a vejce, cukr a sůl a hněteme na první stupeň 5 minut. Máslo nakrájíme na kousky a po jednom postupně do těsta přidáváme. Jakmile se spojí s těstem, zvýšíme na druhou rychlost a hněteme dalších 5 - 10 minut. Těsto je vyhnětené, jakmile se odlepuje od mísy a při doteku se nelepí. Z těsta vytvarujeme kouli, vložíme zpět do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme kynout 1 hodinu.
  • 3
    Na náplň smícháme v misce máslo, cukr, skořici a kardamom. Hmota by měla jít lehce roztírat, ale neměla by být tekutá.
  • 4
    Poté těsto z mísy přemístíme na pomoučněný vál a rozválíme jej na velikost 60 x 30 cm. Celý povrch těsta potřeme připravenou náplní. Těsto přeložíme do dvou třetin a poslední třetinu přeložíme na vzniklé dvě vrstvy (například jako při překládání listového těsta). Těsto pomocí nože nebo radýlka krájíme na 2 cm proužky dlouhé 20 cm. Každý pruh těsta zamotáme do spirály a to tak, že konce těsta na vále otáčíme opačným směrem. Poté zamotáme do motance nebo jako šneka s tím, že konec vždy založíme pod motanec, aby se při kynutí těsto nerozmotalo. Motance pokládáme na plech s pečící podložkou nebo papírem. Na tento recept využijeme 2 plechy. Přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut vykynout.
  • 5
    Mezi tím zapneme troubu na horkovzduch a nastavíme 170 °C.
  • 6
    Jakmile jsou motance vykynuté, potřeme je rozšlehaným vejcem a posypeme nasekanými pistáciemi. Vložíme plechy do trouby a pečeme 20 minut. V polovině času můžeme plechy otočit (záleží na Vaší troubě, zda je tento krok potřeba).
Hana Pospíchalová
Hanka z blogu www.vkuchynishankou.cz se zdravému životnímu stylu věnuje už 13 let. Pro Rohlík tvoří úžasné zdravé recepty, kterým nechybí šmrnc a lahodná chuť!

SUROVINY NA TĚSTO

SUROVINY NA NÁPLŇ

SUROVINY NA DOKONČENÍ