Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY NA TANGZHONG
- 25 g celozrnné mouky
- 120 g mléka
SUROVINY NA KVÁSEK
- 60 g mléka
- 30 g celozrnné mouky
- 10 g čerstvých kvasnic
SUROVINY NA TĚSTO
- 225 g celozrnné mouky
- 70 g hladké mouky
- 70 g mléka
- 30 g másla
- 25 g cukru
- 1 vejce
- 6 g soli
JEŠTĚ BUDETE POTŘEBOVAT
- Kuchyňská špachtle
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Celozrnné pečivo má tendenci být díky celozrnné mouce sušší, proto v tomto receptu využijeme metody Tangzhong, kdy do těsta uzamkneme více tekutiny díky kaši, kterou vytvoříme smícháním mouky a mléka. Rozmícháme metličkou a uvaříme. Vznikne kaše, kterou necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
- 2Mezitím připravíme kvásek smícháním vlažného mléka, kvasnic a mouky. Dáme na teplé místo a necháme 10 - 15 minut vzejít na dvojnásobek. Mezitím kaše vychladne a můžeme zadělat těsto.
- 3Do mísy robota vložíme Tangzhong, kvásek a všechny ostatní suroviny kromě másla a spustíme hnětení. První minutu těsto vypadá, že potřebuje další tekutinu, ale odolejte a nepřidávejte. Suroviny se spojí a po přidání másla bude konzistence těsta ideální. Hněteme na první stupeň 5 minut.
- 4Poté přidáme na kousky nakrájené máslo a na druhou rychlost hněteme dalších 5 minut. Těsto je lehce lepivé. Pomocí stěrky nebo cukrářské karty setřeme těsto ze stěn mísy.
- 5Vypracované těsto necháme v míse kynout přikryté utěrkou na teplém místě 45 minut. Poté těsto lehce zamícháme, aby z něj odešly téměř všechny bublinky a necháme dalších 45 minut kynout.
- 6Formu o rozměrech 22 x 12 cm vymažeme máslem nebo vyložíme pečícím papírem.
- 7Pracovní desku poprášíme hladkou moukou a těsto pomocí stěrky nebo karty vyndáme z mísy. Z těsta vytvoříme čtverec, jehož boční strany ohneme dovnitř. Šířka těsta by měla být o něco menší než šířka Vaší formy. Těsto srolujeme směrem k sobě. Konec těsta přimáčkneme a vložíme do formy spojem dolů.
- 8Těsto postříkáme vodou, přikryjeme nebo vložíme do sáčku a necháme finálně kynout cca 1,5 hodiny na teplém místě.
- 9Troubu zapneme na horní a dolní topné těleso přibližně 15-20 minut dopředu, aby byla trouba včas připravená. Nastavíme 220 °C.
- 10Vykynutý chléb potřeme mlékem, vložíme do trouby a pečeme 10 minut, poté teplotu snížíme na 180 °C a dopékáme přibližně 20 minut. Při použití vpichového teploměru by vnitřní teplota měla dosáhnout 93 °C.
- 11Po upečení necháme několik minut odstát, poté vyklopíme z formy a necháme vychladnout na mřížce.

Hana Pospíchalová
Hanka z blogu www.vkuchynishankou.cz se zdravému životnímu stylu věnuje už 13 let. Pro Rohlík tvoří úžasné zdravé recepty, kterým nechybí šmrnc a lahodná chuť!