Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
NA TĚSTO
- 1 ks batát (300 - 320 g)
- 500 g pšeničné chlebové mouky
- 7 g sušeného droždí
- 200 g vody pokojové teploty
- 10 g soli
NA SERVÍROVÁNÍ
- 50 g změklého másla
- 2 stroužky česneku
- malý svazek čerstvé petrželové natě
- špetka mořské soli
POSTUP
- 1Batát oloupeme a nakrájíme na menší kusy. Vložíme do rendlíku, osolíme, zalijeme vodou a na mírném ohni uvaříme do měkka. Trvá to přibližně 20 minut. Vodu slijeme, batát rozmačkáme na pyré a necháme vychladnout.
- 2Do mísy robota nasypeme mouku, přidáme pyré, sůl, sušené droždí a 200 g vody. 5 minut hněteme na prvním stupni. Těsto poté vyndáme z mísy, a několikrát zpracujeme technikou slap and fold: Těsto nadzvedněte, jemně ho natáhněte, poté s ním bouchněte na pracovní desku a přehoďte. Těsto se zpevní a přestane lepit. Vytvarujeme kouli a vrátíme do mísy. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě přibližně 1 hodinu nebo dokud zdvojnásobí svou velikost.
- 3Po vykynutí těsto rozdělíme na 6 částí po cca 150 g. Z každé části vytvoříme kouli, tzv. klonek, poprášíme moukou a necháme znovu 30 minut kynout pod utěrkou.
- 4Litinovou pánev rozehřejeme. Pracovní plochu poprášíme moukou. Každou kouli lehce zmáčkneme a vytvoříme placku o průměru 12 cm. Přebytečnou mouku z placky ometeme a vložíme do pánve. Placky pečeme na malém ohni 4 minuty z každé strany.
- 5Tradiční podávání tohoto chleba je s bylinkovým máslem. Petrželové listy nasekáme nadrobno, přidáme do mísy společně s povoleným máslem, prolisovaným česnekem a solí. Zamícháme.
- 6Chléb se také podává rozkrojený s plátky masa a vejcem.

Hana Pospíchalová
Hanka z blogu www.vkuchynishankou.cz se zdravému životnímu stylu věnuje už 13 let. Pro Rohlík tvoří úžasné zdravé recepty, kterým nechybí šmrnc a lahodná chuť!
