Přeskočit navigaci

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

NA TĚSTO

  • 1 ks batát (300 - 320 g)
  • 500 g pšeničné chlebové mouky
  • 7 g sušeného droždí
  • 200 g vody pokojové teploty
  • 10 g soli

NA SERVÍROVÁNÍ

  • 50 g změklého másla
  • 2 stroužky česneku
  • malý svazek čerstvé petrželové natě
  • špetka mořské soli

POSTUP

  • 1
    Batát oloupeme a nakrájíme na menší kusy. Vložíme do rendlíku, osolíme, zalijeme vodou a na mírném ohni uvaříme do měkka. Trvá to přibližně 20 minut. Vodu slijeme, batát rozmačkáme na pyré a necháme vychladnout.
  • 2
    Do mísy robota nasypeme mouku, přidáme pyré, sůl, sušené droždí a 200 g vody. 5 minut hněteme na prvním stupni. Těsto poté vyndáme z mísy, a několikrát zpracujeme technikou slap and fold: Těsto nadzvedněte, jemně ho natáhněte, poté s ním bouchněte na pracovní desku a přehoďte. Těsto se zpevní a přestane lepit. Vytvarujeme kouli a vrátíme do mísy. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě přibližně 1 hodinu nebo dokud zdvojnásobí svou velikost.
  • 3
    Po vykynutí těsto rozdělíme na 6 částí po cca 150 g. Z každé části vytvoříme kouli, tzv. klonek, poprášíme moukou a necháme znovu 30 minut kynout pod utěrkou.
  • 4
    Litinovou pánev rozehřejeme. Pracovní plochu poprášíme moukou. Každou kouli lehce zmáčkneme a vytvoříme placku o průměru 12 cm. Přebytečnou mouku z placky ometeme a vložíme do pánve. Placky pečeme na malém ohni 4 minuty z každé strany.
  • 5
    Tradiční podávání tohoto chleba je s bylinkovým máslem. Petrželové listy nasekáme nadrobno, přidáme do mísy společně s povoleným máslem, prolisovaným česnekem a solí. Zamícháme.
  • 6
    Chléb se také podává rozkrojený s plátky masa a vejcem.
Hana Pospíchalová
Hanka z blogu www.vkuchynishankou.cz se zdravému životnímu stylu věnuje už 13 let. Pro Rohlík tvoří úžasné zdravé recepty, kterým nechybí šmrnc a lahodná chuť!

NA TĚSTO

NA SERVÍROVÁNÍ