Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání, slevy a exkluzivní produkty jen pro členy.Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání
4x měsíčně nákup bez minimální výše objednávky
15 % sleva na produkty značky BEZ KOMPROMISU
Exkluzivní produkty jen pro členy
4 PORCE

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

SUROVINY

  • 8 vajec (ideálně velikosti L)
  • opečené tousty
  • čerstvé bylinky, nejlépe pažitka nebo petrželka
  • máslo
  • čerstvě mletý pepř
  • čerstvě mletá hrubá sůl

Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

Postup

  • 1Pokud to stihnete nebo nezapomenete, vyndejte vajíčka půl hodiny předem z lednice na kuchyňskou linku.
  • 2V malém kastrůlku přiveďte k varu vodu na vaření vajec. Mělo by jí být tolik, aby byla vejce těsně ponořená, až je tam posléze vložíte. Vodu trochu osolte. I když to nemá vliv na chuť vajec, na měkkost vody a ochranu dna kastrůlku rozhodně ano.
  • 3Lžící spusťte vajíčka do vroucí vody a ihned zapněte stopky. Pak teprve trochu ztlumte žár plotýnky, kastrůlek přikryjte pokličkou a nechte zvolna vařit zakryté přesně pět minut. Pokud jste nezvládli vyndat vajíčka včas z lednice a dali jste je vařit studená, přidejte ještě jednu minutu navíc.
  • 4Zatímco se vajíčka vaří, vyhrňte si rukávy a rychle si připravte čtyři servírovací skleničky, čtyři pěkné podšálky, taky čtyři dostatečně dlouhé lžičky, aby se jimi dalo dostat na dno sklenic, postavte si k ruce sůl a pepř, nasekejte bylinky, opečte toustové pečivo a namažte ho máslem. Pak už to totiž půjde ráz na ráz.
  • 5Jakmile se stopky ozvou, slijte vodu z kastrůlku a postavte ho do prázdného dřezu. Na vajíčka do kastrůlku pusťte proud studené vody a nechte chvíli téct, aby se šokem zchladila nejen vajíčka, ale i kastrůlek. Opět začněte stopovat - nechte takto chladit vajíčka přesně minutu a půl. Tak zůstanou stále ještě pěkně teplá uvnitř.
  • 6Ponechte vajíčka ve vodě a vezměte si k ruce malý ostrý nůž. Vylovte jedno vejce a nožem se mu pokuste odseknout ten konec, který je silnější a plošší, tedy přesně naproti špičce. Určitě se vám to nepovede zcela, ale to je v pořádku. Stačí, když naseknete skořápku, klidně to udělejte na víc místech po obvodu vajíčka. Ponořte vejce zpět do vody a tento konec skořápky odloupněte. Pracujte rychle, zkuste vajíčko zbavit skořápky aspoň do poloviny. Návod na snadné loupání neexistuje, každé vejce se bez ohledu na šokové zchlazení chová jinak. Podvodní loupání vás ale potěší přinejmenším v tom, že se na vaše ruce ani na loupané vejce nebudou lepit úlomky skořápky. Pokud se vajíčko loupe dobře, zbavte ho skořápky celé; pokud ne, přestaňte někde v polovině. Pak už ho do studené vody nevracejte, aby zbytečně nechladlo. Totéž učiňte s ostatními vajíčky.
  • 7Oloupaná vajíčka rozdělte do skleniček. Ta, která ještě vězí ve skořápce, teď potřebují malou pomoc lžičkou. Uchopte ji do jedné ruky, vajíčko do druhé, a lžičkou zajeďte pod skořápku. Krouživým pohybem uvolněte vajíčko od skořápky, nakonec zajeďte až zcela dolů a vajíčko prostě a jednoduše vyškrábněte do skleničky. Vyklouzne skoro samo.
  • 8Lžičkou vajíčka ve skleničkách trochu narušte, aby začal vytékat žloutek. Rychle osolte, opepřete, posypte bylinkami, přidejte opečený, máslem namazaný toust a hned podávejte.
Tip
Skvělá, oblíbená varianta vajec do skla obnáší trochu strouhaného parmazánu, nasypaného nahoru na vejce. Dál můžete experimentovat se svými oblíbenými bylinkami. Anebo vložit napřed do skleničky pár kousků uzeného lososa a na závěr ozdobit kaviárem. Stejně tak je můžete zakápnout pár kapkami lanýžového oleje. Do skleničky může přijít i pár tenoučkých plátků ředkvičky v doprovodu s řeřichou. Anebo uzený pstruh a nakrájená cherry rajčátka. Nebo trochu nakrájené šunky a rozdrobeného čerstvého sýra. A tak dále a tak podobně.
Kuchařka pro dceru
Autorkou úspěšného blogu Kuchařka pro dceru je Jana Florentýna Zatloukalová.

SUROVINY