Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 600 g hovězích žeber s kostí
- 1 mrkev
- 200 g celeru
- 4 kuličky nového koření
- 4 kuličky černého pepře
- 2 bobkové listy
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- 2 lžičky soli
SUROVINY NA POLÉVKU
- 10 g másla
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- 1 cibule
- 300 g červené řepy (1 ks)
- 2 ks menší mrkve
- 200 g celeru
- ¼ hlávky zelí
- ½ plechovky krájených rajčat
- 1 lžíce rajského protlaku
- 1 ks brambory
- 1 citron
- 1 zakysaná smetana
- 2 lžičky černuchy
- Sůl
- Mletý pepř
- Čerstvý kopr
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Na vývar očistíme mrkev a celer a nakrájíme je na kostky, nebo nastrouháme na hrubém struhadle. Ve větším hrnci osmahneme zeleninu. Přidáme maso a opečeme jej ze všech stran. Přidáme koření, sůl a zalijeme 1,5 l vody. Vývar vaříme v pomalém hrnci 7 hodin nebo tak dlouho, aby šlo maso lehce oddělit od kosti a rozdělit jej po vláknech vidličkou.
- 2Vývar přecedíme přes plátýnko nebo velice jemný cedník. Maso natrháme vidličkami na menší kousky.
- 3Na polévku očistíme zeleninu. Cibuli nakrájíme nadrobno. Řepu, mrkev a celer na malé kostky stejné velikosti. Zelí na proužky. Necháme rozehřát olej s máslem a na mírném plameni osmažíme cibulku, poté připravenou zeleninu a několik minut opékáme. Zalijeme vývarem, přidáme rajský protlak, krájená rajčata a černuchu. Vaříme do změknutí zeleniny. Zahustíme jemně nastrouhanou bramborou. Ještě chvíli povaříme a dochutíme solí, mletým pepřem a šťávou z poloviny citronu. Podáváme se zakysanou smetanou a koprem.

Hana Pospíchalová
Hanka z blogu www.vkuchynishankou.cz se zdravému životnímu stylu věnuje už 13 let. Pro Rohlík tvoří úžasné zdravé recepty, kterým nechybí šmrnc a lahodná chuť!