SUROVINY

  • 1 vejce
  • 10 g čerstvého droždí
  • 240 ml vlažného mléka
  • 120 g pohankové mouky
  • 120 g hladké mouky
  • 10 g soli
  • špetka čerstvě mletého pepře
  • rostlinný olej na potření pánve

SUROVINY NA DOCHUCENÍ

  • 100 g zakysané smetany
  • 100 g lososového kaviáru
  • nastrouhaná kůra ½ citronu
  • 1 snítka čerstvého kopru
  • špetka čerstvě mletého pepře

POSTUP

  • 1
    Vejce rozdělíme na žloutek a bílek.
  • 2
    Do misky rozdrobíme droždí, přidáme mléko a zamícháme.
  • 3
    V robotu smícháme obě mouky, pepř a sůl. Přidáme žloutek, směs droždí rozmíchaného v mléce a na střední otáčky mícháme 5 minut, než bude těsto hladké. Přikryjeme ho čistou utěrkou a necháme na teplém místě 1 hodinu odpočívat a zrát.
  • 4
    Z bílku vyšleháme tuhý sníh a vmícháme ho zlehka do vyzrálého odstátého těsta.
  • 5
    Těžkou pánev na smažení lehce potřeme olejem a rozpálíme na středním ohni. Lžící tvarujeme z těsta na pánvi placky o průměru 5 cm. Smažíme je po obou stranách 1–2 minuty dozlatova.
  • 6
    Teplé bliny dochutíme zakysanou smetanou, kaviárem, kouskem citronu, lístky čerstvého kopru, nastrouhanou citronovou kůrou a špetkou čerstvě mletého pepře.

TIP

Mléko, do kterého přidáváte droždí, nesmí být příliš horké. Kvasinky v droždí by uhynuly a těsto by nevzešlo. Na smažení blin se hodí železná nebo litinová pánev. Použijte kvalitní hustou zakysanou smetanu. Do smetany můžete kápnout trochu vodky a vmíchat do ní dvě špetky čerstvě mletého pepře. Kaviár z lososa můžete nahradit jiným druhem kaviáru nebo zaměnit za plátky uzeného lososa.
Roman Vaněk
Autor receptu

Roman Vaněk

S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY

 
 
 
 
 
 
 
 

SUROVINY NA DOCHUCENÍ