SUROVINY

  • 350 g hladké mouky
  • 150 g polohrubé mouky
  • 180 ml mléka
  • 20 g čerstvého droždí
  • 70 g másla
  • 1 žloutek a 2 vejce na potření
  • 70 g cukru krupice
  • med
  • 6 g soli

JEŠTĚ POTŘEBUJETE

  • pečicí papír

POSTUP

  • 1
    Těsto zaděláme takzvaně na omládek: v míse robotu smícháme hladkou a polohrubou mouku, uděláme v ní důlek, vlijeme do něj dvě třetiny vlažného mléka a rozdrobíme droždí. Ze stran do něj po troškách vmícháváme mouku, dokud nevznikne těstíčko husté asi jako na lívance. Povrch zaprášíme hladkou moukou a necháme na teplém místě 30 minut vzejít.
  • 2
    V rendlíku na mírném ohni rozpustíme máslo. Do mísy s omládkem přidáme zbylé mléko, cukr, sůl, žloutek a rozpuštěné máslo. V robotu s nástavcem typu hák vypracujeme na nižší otáčky hladké nelepivé těsto. Trvá to zhruba 10 minut. Těsto necháme 30 minut odpočinout na teplém místě.
  • 3
    Troubu rozehřejeme na 160 °C.
  • 4
    Těsto rozdělíme na kousky o váze 80 g a vyválíme je do 20 cm dlouhých válečků. Stočíme je do spirály a konec schováme pod těsto, aby se nerozmotaly. Položíme je na plech vyložený pečicím papírem, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě 45 minut kynout. Poté jidáše potřeme rozšlehaným vejcem, vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 15-20 minut.
  • 5
    Po upečení jidáše ještě horké bohatě potřeme tekutým medem.
     
     
     
     

TIP

Spirály neutahujte, jinak v troubě vyběhnou moc do výšky.
Roman Vaněk
Autor receptu

Roman Vaněk

S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY

 
 
 
 
 
 
 
 
 

JEŠTĚ POTŘEBUJETE