Buy all ingredients right below the recipe
Ingredients
- 1 filet z lososa s kůží o váze 800 g
- 1 kg hnědého třtinového cukru
- 1 lžička drceného pepře
- citron a najemno nastrouhaná kůra z 1 citronu
- 30 g čerstvého kopru + několik snítek na ozdobu
- 80 ml vodky nebo brandy
- 500 g hrubé mořské soli
You also need
- potravinářskou fólii
PAIRING DISHES WITH WINE
- Nejlepší volbou k rybí kuchyni jsou vína lehká a méně aromatická. Vybírejte z bílých a růžových.
Instructions
- 1Rybu vykostíme pinzetou. Smícháme cukr se solí, pepřem a citronovou kůrou.
- 2Na dno pekáče vysypeme třetinu cukrové směsi. Na směs položíme filet z ryby kůží dolů, pokryjeme ho koprem a zbytkem směsi a zakápneme alkoholem. Překryjeme potravinářskou fólií a necháme v lednici odležet 12–16 hodin.
- 3Filet z lososa omyjeme pod tekoucí studenou vodou a pečlivě osušíme. Dlouhým ostrým nožem zešikma krájíme plátky silné 2–3 mm.
Tip
Při strouhání citronové kůry dejte pozor, aby se do misky nedostala bílá část kůry. Ta je hořká. Ideálně strouhněte vždy jen dvakrát a citronem pootočte.
Takto upravenou rybu můžete například servírovat na bliny nebo jen tak s opečeným toustovým chlebem.

Roman Vaněk
With Rohlik, we have put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how your dish turned out #rohlikchef
