Naše maso
Naše maso Pražská šunka z přeštíka (krájená)
cca 110 gcca
Doručení už do 60 minut
Každý den odebíráme ty nejčerstvější potraviny z místních zdrojů, kterým můžete důvěřovat.
- Popis
- Složení
- Podobné produkty
- Další produkty značky
- Recepty
Pražská šunka na kosti prémiové kvality, zaručená tradiční specialita z masa přeštického černostrakatého prasete. Pražskou šunku na kosti vyrábí v Našem Mase podle původní české receptury z třicátých let. Dobře vychlazené týden odleželé kýty s kostí a kolenem z přeštíků nasolí Pragandou a nechají minimálně dva týdny ležet v láku, kde se vytváří chuť a barva šunky. Potom se lehounce opláchnou v teplé vodě, aby se odsolil povrch, po osušení v teplé udírně se pozvolna vyudí na bukovém dřevu a několik hodin šetrně povaří v páře. Šunka je pak šťavnatá a má velmi jemnou zauzenou chuť.
Balení obsahuje cca 100 g krájené šunky. Baleno v ochranné atmosféře.
Šunka
Šunka patří k vrcholům uzenářského umění již tisíce let. Pokud říkáme šunka, myslí se tím výrobek připravený výhradně ze zadní nohy – kýty. Nejstarší postupy pracují pouze s kýtou, solí a časem. V průběhu staletí se postupně vymýšlely další a další recepty, a tak vznikly různé druhy šunky. Tak to bylo i v roce 1857, kdy v pražské Celetné ulici řezník a uzenář František Zvěřina naložil, vyudil a následně dovařil celou, nevykostěnou vepřovou kýtu. Po něm výrobu převzal jeho zeť Josef Jeřábek, který v Holešovicích postavil továrnu na výrobu uzenářského zboží. S výrobou této lahůdky pak začali i další pražští uzenáři. Nejznámější z nich, Antonín Chmel z Vinohrad, postavil svůj závod na Zvonařce a proslavil Pražskou šunku po celém světě. Šunky se tehdy nakládaly do dřevěných kádí, solily směsí soli a sanitru (dusičnanu sodného) a nechávaly se několik týdnu proležet. Zlom přinesl uzenář z pražských Ďáblic, který vynalezl „sanitru prostou nakládací sůl Pragandu“. „Rychlosůl Praganda“ je směs 99,5 % jedlé soli a 0,5 % dusitanu sodného. Dusitan v takto malém množství rychleji podpoří prospěšné mikroorganismy, které vytvoří typickou šunkovou chuť i narůžovělou barvu a zároveň zamezí růstu případných škodlivých mikroorganismů.
Přeštické černostrakaté prase
Maso z přeštíků má díky velkému podílu tuku, který se nachází v mase i na povrchu, specifickou chuť a „šmrnc“, díky mezisvalovému tuku je krásně křehké a hezky voní. Chovatelé vyšlechtili přeštického vepře již v 19. století, a to křížením místního prasete (českého hřebenáče) se starými anglickými a německými plemeny, dováženými po roce 1850 na Přešticko, Klatovsko a Domažlicko. Většina těchto plemen byla černostrakatých s klopeným uchem a takový je i přeštík. Jeho kvalitní maso se tradičně používalo hlavně na výrobu vyhlášené Pražské šunky.
Ve dvacátém století byl chov těchto prasat maso–sádelného typu s vyšší vrstvou hřbetního tuku potlačován ve prospěch výrazně masných prasat, která přinášejí rychlejší a snadnější zisk. Nyní se přeštíci vracejí do popředí zájmu, a dokonce se stává, že někteří chovatelé vydávají za přeštíky jiná strakatá plemena. Našimi partnery jsou však pouze chovatelé s uznanými chovy přeštických černostrakatých prasat.
Použití
Znáte lepší svačinu než výbornou, šťavnatou šunku na čerstvém rohlíku či chlebu s máslem? Pražskou šunku využijete také na chlebíčky a obložené mísy, do sendvičů, opečená na cibulce je skvělá do šunkofleků. A co teprve na hemenex (ham and eggs).
O výrobci
Řeznictví Naše maso prodává hovězí z plemene čestr a wagyu, vepřové z přeštíků a uzeniny podle prvorepublikových receptur. Do řeznictví v Dlouhé ulici je dodává Amaso, které odebírá od tuzemských dodavatelů a v případě wagyu také z farmy Torikai v Japonsku. Řezníci se se svými dodavateli osobně znají, dbají na to, aby zvířata žila spokojený život a dohlížejí na porážku. Ve výrobně v Jenči pak maso sami bourají, nechávají zrát a vyrábějí z něj uzeniny.
Skladování
Skladujte v chladu při teplotě 1–4 °C. Po otevření určeno k okamžité spotřebě.
Výrobce
AMASO CZ, s.r.o.
Maiselova 38
Praha 1
Česká republika
Trvanlivost
Složení
Vepřová kýta | 95 % |
Pitná voda | |
Jedlá sůl | |
Konzervační látka | |
E250 - Dusitan sodný |
Nutriční hodnoty na 100 g
Energetická hodnota | 855 kJ/202 kCal |
Tuky | 14 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 6.8 g |
Sacharidy | 0 g |
z toho cukry | 0 g |
Bílkoviny | 19 g |
Sůl | 2 g |
Vláknina | 0 g |