Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 2 střední jablka
- 8 vajec
- 240 g hladké mouky
- špetka soli
- 400 ml mléka
- 40 g cukru krupice
- 90 g másla na smažení
- 3 lžíce rozinek
- 4 lžíce moučkového cukru a moučkový cukr na posypání na talíři
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
Postup
- 1Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenké plátky. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Mouku, sůl, mléko, cukr krupici a žloutky rozmícháme metličkou v míse dohladka. Z bílků ušleháme sníh a opatrně ho vmícháme k těstíčku.
- 2V pánvi na třetinovém ohni rozehřejeme třetinu másla, přidáme nakrájená jablka a necháme je během 1,5 minuty změknout.
- 3Přilijeme polovinu těsta, necháme 30 vteřin opékat a posypeme ho polovinou rozinek. Těsto necháme ze spodní strany zezlátnout. Poté ho otočíme, přidáme část másla, necháme 1 minutu zatáhnout i z druhé strany a plochými vařečkami ho natrháme. Přidáme další část másla.
- 4Trhanec bohatě pocukrujeme 2 lžícemi moučkového cukru, který necháme lehce zkaramelizovat. Natrhané části obrátíme a přidáme opět další část másla. Trhanec opět bohatě pocukrujeme. Trhanec dáme na talíř a zasypeme jej moučkovým cukrem. Druhou polovinu těsta a rozinek zpracujeme stejným způsobem.
Tip
Do těsta můžete přidat 100 g měkkého tvarohu. Trhanec bude šťavnatější.
Rozinky můžete namočit do tuzemáku a horké vody. Nabobtnají a budou šťavnatější.
Tento recept můžete připravit na velké hlubší pánvi najednou nebo vše rozdělte na polovinu a připravte v menší pánvi (průměr 24 cm) nadvakrát.
Je nesmírně důležité na trhanec nespěchat. Musíte ho pomalu péct v pánvi na mírném ohni.
K trhanci můžete podávat vanilkovou zmrzlinu nebo jablečné pyré či švestkový kompot.

Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef