Skip navigation

4 Servings
Do hodinky

Buy all ingredients right below the recipe

SUROVINY

  • 2 střední jablka
  • 8 vajec
  • 240 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 400 ml mléka
  • 40 g cukru krupice
  • 90 g másla na smažení
  • 3 lžíce rozinek
  • 4 lžíce moučkového cukru a moučkový cukr na posypání na talíři

Postup

  • 1
    Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenké plátky. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Mouku, sůl, mléko, cukr krupici a žloutky rozmícháme metličkou v míse dohladka. Z bílků ušleháme sníh a opatrně ho vmícháme k těstíčku.
  • 2
    V pánvi na třetinovém ohni rozehřejeme třetinu másla, přidáme nakrájená jablka a necháme je během 1,5 minuty změknout.
  • 3
    Přilijeme polovinu těsta, necháme 30 vteřin opékat a posypeme ho polovinou rozinek. Těsto necháme ze spodní strany zezlátnout. Poté ho otočíme, přidáme část másla, necháme 1 minutu zatáhnout i z druhé strany a plochými vařečkami ho natrháme. Přidáme další část másla.
  • 4
    Trhanec bohatě pocukrujeme 2 lžícemi moučkového cukru, který necháme lehce zkaramelizovat. Natrhané části obrátíme a přidáme opět další část másla. Trhanec opět bohatě pocukrujeme. Trhanec dáme na talíř a zasypeme jej moučkovým cukrem. Druhou polovinu těsta a rozinek zpracujeme stejným způsobem.
Tip
Do těsta můžete přidat 100 g měkkého tvarohu. Trhanec bude šťavnatější. Rozinky můžete namočit do tuzemáku a horké vody. Nabobtnají a budou šťavnatější. Tento recept můžete připravit na velké hlubší pánvi najednou nebo vše rozdělte na polovinu a připravte v menší pánvi (průměr 24 cm) nadvakrát. Je nesmírně důležité na trhanec nespěchat. Musíte ho pomalu péct v pánvi na mírném ohni. K trhanci můžete podávat vanilkovou zmrzlinu nebo jablečné pyré či švestkový kompot.
Roman Vaněk
With Rohlik, we have put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how your dish turned out #rohlikchef

SUROVINY