Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
INGREDIENCE NA MASO A OMÁČKU
- 2 lžíce oleje
- 2 cibule, nasekané
- 3 mrkve, nakrájené na kolečka
- 1 kořen petržele nebo pastiňáku, nakrájený
- ¼ celeru, nakrájeného na kostičky
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření (možno vynechat)
- 500 ml zeleninového vývaru
- 1 lžíce hořčice
- 1 lžíce octa nebo citronové šťávy
- 1 lžička cukru
- 200 ml rostlinné smetany na vaření (sojové nebo ovesné)
- sůl podle chuti
- pepř dle chuti
- 400 g veganského „masa“ (plátky nebo medailonky - hrachové, pšeničné, seitan, sojové apod.)
- olej na smažení
INGREDIENCE NA KNEDLÍKY
- 500 g hladké mouky
- 300 ml vlažné vody
- 7 g sušeného droždí
- 1 lžička cukru
- 1 lžička soli
POSTUP
- 1Pro přípravu omáčky rozehřejte v hrnci olej a osmahněte cibuli do změknutí. Přidejte mrkev, petržel a celer, restujte 5–10 minut, vmíchejte česnek, bobkový list, nové koření, cukr, hořčici a ocet/citron. Poté zalijte zeleninovým vývarem a vařte na mírném plameni asi 30 minut, dokud zelenina úplně nezměkne. Vyjměte bobkové listy (pokud je najdete) a omáčku rozmixujte dohladka. Přidejte rostlinnou smetanu a dochuťte solí a pepřem.
- 2Na pánvi rozehřejte trochu oleje a veganské „maso“ opékejte 3-5 minut dozlatova.
- 3Na přípravu knedlíků smíchejte vlažnou vodu, cukr a droždí a nechte 5 minut odstát. Přidejte mouku a sůl, vypracujte hladké těsto a nechte 30-40 minut vykynout. Po vykynutí vytvořte z těsta 2 válečky knedlíků. Vařte je v osolené vodě 20 minut, v polovině času obraťte. Krájejte nití nebo ostrým nožem.
- 4Servírujte. Na talíř dejte plátky veganských knedlíků, zalijte hojným množstvím krémové svíčkové omáčky a navrch klaďte opečené veganské „maso“. Volitelně podávejte s plátkem citronu nebo brusinkovou omáčkou.
