Milí zákazníci, poptávka po naší službě se dramaticky zvyšuje. Abychom mohli obsloužit ještě více zákazníků, omezujeme počet objednávek na jeden den na osobu. Počet položek nákupu je pak omezen na 35. Rušíme možnost platby v hotovosti a stravenkami, výjimku mají pouze senioři a ZTP. Plaťte prosím předem platební kartou. Současně pozastavujeme vracení nákupních tašek a zákazníky v karanténě prosíme, aby nám nevraceli vratné obaly. Všechny Vás moc prosíme o trpělivost a shovívavost. Děkujeme Vám.

Majonéza

480 gramů

SUROVINY

  • 3 žloutky
  • 10 g plnotučné hořčice
  • 2 špetky soli
  • 460 ml slunečnicového oleje
  • 1 lžička bílého vinného octa
  • šťáva z 1 menšího citronu

POSTUP

  • 1
    Žloutky smícháme s hořčicí a špetkou soli a dáme na 20 minut vychladit do lednice. Olej také necháme vychladit.
  • 2
    Vychlazené žloutky začneme míchat metlou a tenkým pramínkem za stálého míchání pomalu přilijeme polovinu oleje. Jakmile začne směs houstnout, přilijeme za stálého míchání ocet a citronovou šťávu. Důkladně promícháme. Za stálého míchání přilijeme tenkým pramínkem zbylý olej. Mícháme, dokud není majonéza hustá.
  • 3
    Majonézu dle potřeby dochutíme jednou či dvěma špetkami soli a dáme vychladit do lednice.

TIP

Ještě budete potřebovat misku s kulatým dnem a metličku. Vejce musí být co nejvíc čerstvá. Je důležité, aby všechny suroviny měly stejnou teplotu. Majonézu jde poté připravit mnohem snadněji. Tímto způsobem můžete připravit různé druhy majonéz. Stačí vyměnit slunečnicový olej za jiný druh, případně majonézu ochutit kořením. Majonézu lze připravit v robotu nebo pomocí tyčového mixéru. Olej ze začátku klidně jen kapejte a každou kapku vždy pořádně zašlehejte. Pokud se majonéza přece jen takzvaně zdrcne, tedy nezačne houstnout, ale naopak řídnout a olej se bude oddělovat od žloutku, začněte nanovo s novými žloutky a olejem. Jakmile začne nová majonéza houstnout, přilévejte pomalu tu sraženou. Do husté hmoty pomalu zašlehejte zbylý olej.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef