SUROVINY

  • 200 g másla
  • 3 žloutky
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 4 lžíce suchého bílého vína
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

POSTUP

  • 1
    V rendlíku na středním ohni rozehřejeme máslo tak, aby bylo horké a dámě ho stranou.
  • 2
    Žloutky promícháme v nerezové nebo skleněné misce se 2 lžícemi vody a špetkou soli.
  • 3
    Do rendlíku vlijeme ocet a víno a přidáme pepř. Svaříme na objem 2 lžic a za stálého míchání metličkou přidáme do misky ke žloutkům.
  • 4
    Do rendlíku nalijeme vodu do výšky 2 cm, přivedeme k varu a stáhneme oheň na minimum. Na rendlík položíme misku se žloutky tak, aby se její dno nedotýkalo povrchu vody a stále mícháme metličkou, dokud žloutky nezačnou houstnout. Stáhneme z ohně.
  • 5
    Do žloutkové směsi postupně přiléváme za stálého míchání horké máslo, zpočátku po kapkách, poté tenkým pramínkem.
  • 6
    Vmícháme citronovou šťávu a dochutíme solí.

TIP

Na přípravu použijte plochou metličku. Tento druh omáčky se nedá dobře ohřívat ani uchovávat, proto omáčku připravte na poslední chvíli, maximálně lehce přihřejte ve vodní lázni, ve které se vařila.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY