Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 4 kuřecí stehna
- 500 g kysaného zelí (nezaměňte za kyselé sterilované)
- 1 kg brambor
- 2 velké cibule
- 100 g slaniny
- 300 ml smetany ke šlehání
- sůl
- 1/2 lžičky kmínu
- 1/2 lžičky sladké papriky
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Troubu začněte předehřívat na 200 stupňů a vemte si k ruce pekáček tak velký, aby se do něj kuřecí maso vešlo natěsno. Velké mezery mezi kuřecími stehny tu nejsou žádoucí.
- 2Zelí, pokud je příliš kyselé, propláchněte jemně na cedníku, nechte okapat a rozprostřete na dno pekáčku.
- 3Cibuli a brambory oloupejte a obojí nakrájejte na tenké plátky. Cibuli rozeberte na jednotlivá kolečka a rozložte na zelí, tím od něj brambory dostatečně oddělíte a umožníte jim lépe změknout. Na cibuli rozložte všechny brambory a jemně je osolte. Zalijte vše smetanou.
- 4Kuřecí čtvrtky opláchněte, jemně je ze všech stran osolte, okmínujte a zlehka poprašte paprikou. Položte je na bramborovou vrstvu, pochopitelně kůží nahoru. Čím lépe maso pokryje brambory, tím budou měkčí. Slaninu rozkrájejte na drobné kostičky a rozložte je na maso.
- 5Pekáček zakryjte poklicí nebo dvěma vrstvami alobalu a vložte do horké trouby. Pečte 45 minut bez povšimnutí.
- 6Sejměte víko, teplotu snižte na 180 stupňů a ještě 30-45 minut dopékejte do krásné zlaté barvy. O maso se v druhé polovině pečení můžete starat, zejména mu pomůže přelévání tukem a šťávou, které se hromadí u stěn pekáčku.
- 7Vyjměte z trouby, maso rozdělte na talíře, přidejte k němu brambory. Následně promíchejte to, co zbylo v pekáčku, tedy zelí a smetanovou omáčku. Smetana se místy vlivem horka a kyselého prostředí srazila, ale promíchání ji vrátí zpět do kondice. Pokud se vám zelí s omáčkou zdá příliš vodovaté a řídké, můžete omáčku slít a v malém kastrůlku rychle a zprudka svařit na hustší konzistenci. Do té doby udržujte maso, brambory a zelí v teple, například ve vychládající troubě. Konečně na talíře rozdělte zelí s omáčkou a hned podávejte.

Kuchařka pro dceru
Autorkou úspěšného blogu Kuchařka pro dceru je Jana Florentýna Zatloukalová.