4 PORCE

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

SUROVINY

  • 1 kg brambor
  • 250 g uzeného masa
  • 200 g pohanky
  • 200 g brynzy nebo výraznějšího sýra (například čedaru)
  • 4 stroužky česneku
  • 1 větší mrkev
  • 1 větší cibule
  • kysané zelí k podávání
  • 1 vrchovatá lžička sušené majoránky
  • sůl
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

POSTUP

  • 1Pohanku přeberte, propláchněte na cedníku, vsypte do menšího kastrůlku a zalijte 500 ml vroucí vody. Osolte půl lžičkou soli, přiveďte společně k varu a pod pokličkou zvolna povařte 5 minut. Poté pohanku odstavte, neodkrývejte a nechte stát 20 minut. Za tu dobu by měla změknout, nabýt na objemu a vstřebat všechnu vodu. Maso, cibuli a česnek postupně opečte v pánvi.
  • 2Zatímco se pohanka dusí, nakrájejte uzené maso na kostičky, česnek nadrobno a cibuli nahrubo. Do pánve vhoďte nejprve maso, podlijte jednou lžící vody a na středně silném plameni zahřívejte, až maso pustí vlastní tuk. Pokud použijete maso libové, téměř bez tuku, budete muset přidat lžíci sádla. Poté zesilte plamen a maso krátce osmahněte, aby místy zezlátlo. Pak přidejte cibuli a česnek, opět trochu ztlumte plamen a za občasného promíchání nechte změknout a zesklovatět.
  • 3Než pohanka změkne, také začněte předehřívat troubu na 200 stupňů a dále oloupejte mrkev a brambory. Brambory nakrájejte na kostky velikosti sousta, mrkev na 3-4 špalíčky. Obojí uvařte společně v osolené vodě doměkka, zhruba 10 minut.
  • 4Uvařenou mrkev vyjměte a nakrájejte na kostičky, přidejte k uzenému masu. Brambory slijte a rozšťouchejte nahrubo. Společně smíchejte dušenou pohanku, směs s uzeným masem, šťouchané brambory, a směs nasypte do pekáčku. Posypte rozdrobenou brynzou nebo strouhaným sýrem, vložte do horké trouby a pečte 20 minut do zezlátnutí.
  • 5Podávejte s kysaným zelím, případně s kyselou okurkou, sypte bylinkami.
Tip
Pokud máte rádi kyselejší jídla, můžete kysané zelí přimíchat už do zapékací směsi a vše společně zapéct.
Kuchařka pro dceru

Autorkou úspěšného blogu Kuchařka pro dceru je Jana Florentýna Zatloukalová.

Přidejte si recepty z celého internetu

Nakrmte Rohlík jakýmkoliv receptem, z internetu nebo z vlastní hlavy. My ho omrkneme a uděláme vám z něj nákupní seznam. Za pár sekund máte hotovo.

Přidat recept

SUROVINY

1 kg brambor

Brambory typ A, B, C bohužel momentálně není v naší nabídce. Brzy ale bude, už na tom pracujeme.

250 g uzeného masa

Uzené maso bohužel momentálně není v naší nabídce. Brzy ale bude, už na tom pracujeme.

200 g pohanky

 

200 g brynzy nebo výraznějšího sýra (například čedaru)

 

4 stroužky česneku

 

1 větší mrkev

 

1 větší cibule

 

kysané zelí k podávání

 

1 vrchovatá lžička sušené majoránky

 

sůl