Parmareggio Parmigiano Reggiano parmezán 24 měsíců

150 g
119,90 Kč 799,33 Kč/kg
Země původu: Itálie,

Popis produktu

Král všech sýrů parmezán Parmigiano-Reggiano zrající 24 měsíců pochází z Itálie a je znám svou krásně nasládlou chutí a vůní, s pokračujícím zráním stále výraznější, který je ideálním doplňkem strouhaný na těstoviny nebo na hoblinky prakticky na jakékoliv jídlo. Samotný sýr rozlámaný na kousky jako chuťovka je však naprostá delikatesa.

Extratvrdý sýr Parmigiano s typicky zrnitou strukturou (= grana) se v okolí Parmy vyráběl již od 13. století. Básník Francesco Maria Grapaldi nazýval sýr Parmeseus Caseus (Parmský sýr) a v jedné ze svých básní o něm řekl, že se jedná "o vznešené plody z parmského mléka". Ve vedlejší oblasti Reggio Emilia se odpradávna zase vyráběl sýr Reggiano, který byl parmskému po všech stránkách velmi podobný, jenom pojmenování se lišilo podle výrobní oblasti. Teprve v roce 1934 došlo k dohodě producentů z obou oblastí a od této doby se jejich sýr Grana tipico, jak mu rovněž přezdívali, začal nazývat Parmigiano-Reggiano a od roku 1996 také nese registrovanou značku chráněného označení původu (v Itálii označovanou jako DOP = Denominazione d?Origine Protetta).

Skladování: skladovat při teplotě od +4˚C/8˚C. Po otevření skladovat v lednici nejlépe ve skleněné nebo plastové nádobě či zabalené ve folii odděleně od ostatních potravin a spotřebovat do 10 dnů.

Výrobce: PARMAREGGIO S.p.A, Via Polonia 30/33, 411 22 Modena, Itálie

Trvanlivost

Obvyklá trvalivost od doručení nákupu: 83 dní.

Složení

Mléko 98,397%, jedlá sůl 1,6%, syřidlo živočišného původu 0,003%.
Obsah tuku v sušině min 32%.

Alergeny: 7 - mléko.

Výživové hodnoty: energie 1671 kJ / 402 kcal, Tuky: 30g z toho nasycené mastné kyseliny: 20g, Sacharidy: 0g z toho cukry: 0g, Bílkoviny: 32g, Sůl: 1,6g.