Přeskočit navigaci

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

NA TĚSTO

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml teplého mléka
  • 70 g cukru
  • 80 g změklého másla
  • 25 g čerstvého droždí
  • 1 vejce
  • špetka soli

Na dýňovou náplň

  • 250 g dýňového pyré
  • 60 g změklého másla
  • 80 g třtinového cukru
  • 1 lžíce pumpkin spice koření
  • hrst plátků mandlí

Na cukrovou polevu

  • 120 g moučkového cukru
  • 2 lžíce mléka
  • 2 lžíce citrónové šťávy

POSTUP

  • 1
    Na těsto si připravíme hladkou mouku, teplé mléko, cukr, máslo, droždí, vejce a špetku soli. Do mísy nalijeme teplé mléko, rozmícháme v něm cukr a droždí a necháme chvíli stát, aby se droždí probudilo. Potom přidáme vejce, změklé máslo, mouku a sůl a hněteme, dokud nevznikne hladké a pružné těsto, které se příliš nelepí. Mísu poté přikryjeme utěrkou a dáme kynout zhruba na hodinu na teplé místo.
  • 2
    Mezitím si připravíme náplň. Dýňové pyré smícháme se změklým máslem, třtinovým cukrem, kořením pumpkin spice a společně promícháme.
  • 3
    Jakmile těsto nakyne, vyklopíme ho na lehce pomoučený stůl a vyválíme do většího obdélníku. Celý povrch potřeme dýňovou náplní a posypeme mandlemi. Těsto pak smotáme po delší straně do rolády a ostrým nožem nakrájíme na šneky. Ty vyskládáme do pekáče vyloženého pečicím papírem, necháme je ještě chvíli dokynout a mezitím si předehřejeme troubu na 180 °C. Pečeme, dokud nezískají zlatavou barvu, cca 40 minut. Zkusíme špejlí, zda je těsto upečené.
  • 4
    V rendlíku smícháme suroviny na polevu a zlehka zahříváme a mícháme, dokud nevznikne konzistentní poleva. Po upečení ještě teplé šneky polijeme polevou, aby se vpila a zbytek zůstal jemně na povrchu.
Zuzana Nová
Zuzana je dvojnásobná máma, skvělá kuchařka a pisatelka blogu Nová kuchyně. A navíc připravuje recepty speciálně pro Rohlík, takže i pro vás. Ochutnejte něco z jejích dobrot.

NA TĚSTO

Na dýňovou náplň

Na cukrovou polevu