SUROVINY

  • 700 g vypeckovaných a stopek zbavených třešní nebo třešní, višní, jahod, mirabelek nebo borůvek
  • 180 g polohrubé mouky
  • 260 g cukru krupice
  • 160 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 20 g vanilkového cukru
  • 3 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • moučkový cukr
  • máslo na vymazání pekáče
  • hrubá mouka na vysypání pekáče

POSTUP

  • 1
    Troubu rozehřejeme na 180 ºC. Pekáč vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
  • 2
    Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Z bílků ušleháme pevný sníh. V robotu s balonovou metlou vyšleháme žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem do světlé pěny. Přisypeme oba druhy mouky promíchané s kypřicím práškem. Přilijeme mléko a vymícháme hladké těsto. Mísu vyndáme z robotu a ručně postupně opatrně vmícháme sníh z bílků.
  • 3
    Těsto pomalu nalijeme do vymazaného a vysypaného pekáče a poklademe vypeckovanými třešněmi. Vložíme do rozehřáté trouby a pečeme zhruba 30 minut dorůžova.
  • 4
    Před podáváním poprášíme bublaninu moučkovým cukrem.

TIP

Potřebujete pekáč o rozměrech 22×28 cm. Sníh musí být tak tuhý, že se ani nehne, když obrátíte nádobu vzhůru nohama. Žloutky šlehejte tak dlouho, dokud hmota nezbělá. Pekáček musíte vymazat skutečně důkladně, jinak se bublanina ke stěnám přilepí a při vyndávání potrhá. Třešně můžete dát i přes sebe, bublanina bude šťavnatější. Jen v krajích by měl zůstat kousek těsta bez třešní. Jak poznáte, že je bublanina hotová? Píchněte do ní špejlí – pokud se na ni těsto nelepí, můžete bublaninu vyndat z trouby a nechat zchladnout. Pokud je špejle lepivá, vraťte pekáč ještě na chvíli do trouby. Bublaninu krájejte až vychladlou, jinak se těsto srazí. Skvělou bublaninu můžete připravit i z višní, jahod, mirabelek nebo borůvek.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY