Skip navigation
  • Our dear customers, the interest in our service is huge right now and time windows are disappearing faster than candy from the table. If your desired delivery time is not currently available, don't worry!
    Show more
4 Servings
Do hodinky

Buy all ingredients right below the recipe

INGREDIENTS

  • 140 g krup – lámanky
  • 140 g čočky
  • 80 g oloupané mrkve
  • 1 lžíce másla
  • 100 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 1 lžíce octa
  • 20 g cukru krupice
  • 80 g anglické slaniny
  • 1 lžíce lístků plocholisté petržele
  • pepř
  • sůl

INSTRUCTIONS

  • 1
    Čočku a kroupy uvaříme zvlášť v osolené vodě podle návodu na obalu. Scedíme je a smícháme dohromady.
  • 2
    Mrkev a slaninu nakrájíme na kostky o hraně 0,5 cm.
  • 3
    V pánvi na středním ohni rozehřejeme máslo a během 1 minuty na něm za stálého míchání orestujeme mrkev. Přidáme k čočce a kroupám. Na stejné pánvi orestujeme během 2 minut slaninu a přimícháme ji do čočky, krup a mrkve.
  • 4
    Vývar zahřejeme, přidáme cukr a ocet a necháme cukr rozpustit. Nalijeme na čočku s kroupami, mrkví a slaninou. Vše pečlivě a opatrně promícháme. Osolíme a opepříme podle chuti.
  • 5
    Petržel nakrájíme najemno a vmícháme ji do salátu. Ten necháme na teplém místě chvíli odležet, aby se spojily všechny chutě a tekutina se vsákla do čočky a krup. Salát podáváme k rybě.
Tip
Čočku a kroupy nerozvářejte. Na vaření je potřeba zhruba třikrát víc vody, než bylo luštěnin. Namísto krup můžete použít uvařenou pohanku. Salát můžete podávat i vlažný.
Roman Vaněk
With Rohlik, we have put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how your dish turned out #rohlikchef

INGREDIENTS