Skip navigation
  • Dear customers, today our couriers are already spending the holiday evening with their loved ones. However, you can continue placing orders, and we will deliver your purchases on December 26th. We wish you a wonderful holiday season.

1 piece
Do hodinky

Buy all ingredients right below the recipe

INGREDIENTS

  • 70 g másla + na vymazání formy
  • 1 vanilkový lusk 
  • 100 g hladké mouky
  • 1 vejce + 60 g žloutků
  • 90 g cukru krupice + na vysypání formy
  • nastrouhaná kůra  z ½ citronu
  • 160 g mléka
  • 160 g smetany (min. 30%)
  • moučkový cukr na posypání hotového koláče
  • špetka soli
  • 900 g tmavých třešní, borůvek nebo fíků

PAIRING DISHES WITH COFFEE

  • Tento pokrm si nejlépe vychutnáte společně s kvalitní kávou.

INSTRUCTIONS

  • 1
    Troubu rozehřejeme na 180 °C. Formu vymažeme máslem a vysypeme cukrem.
  • 2
    Třešně odstopkujeme a vypeckujeme. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a špičkou nože z něj vyškrábneme semínka. V rendlíku na mírném ohni necháme rozpustit máslo.
  • 3
    Do mísy robotu prosejeme mouku přes jemné síto, přidáme sůl, vejce, žloutky, cukr, semínka z vanilkového lusku, citronovou kůru a na střední rychlost vše promícháme dohladka. Pomalu za stálého míchání přilijeme mléko, smetanu a nakonec rozpuštěné máslo.
  • 4
    Do formy vyskládáme třešně a zalijeme je těstem.
  • 5
    Formu dáme do rozehřáté trouby a pečeme 30–35 minut. Během pečení troubu neotvíráme, aby se těsto nesrazilo.
  • 6
    Hotový koláč necháme vychladnout a před podáváním ho posypeme moučkovým cukrem.
Tip
Formu Ø 30 cm vysypáme cukrem proto, že cukr během pečení zkaramelizuje a dá tak koláči další chuť. Místo třešní můžete použít borůvky nebo fíky. Pokud nemáte vanilkový lusk, použijte do těsta ½ lžičky vanilkového extraktu.
Roman Vaněk
With Rohlik, we have put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how your dish turned out #rohlikchef

INGREDIENTS

PAIRING DISHES WITH COFFEE